A sínbuszozásra hangolódnak a kultúrcsempészek + FOTÓK

Ricz Géza Sín-teknőc munkáival vonultak fel az V. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál szervezői a belvárosban, így hívva fel a figyelmet a színes irodalmi és zenei csemegéket kínáló, Szegeden és Szabadkán, továbbá a két város közötti vonatúton megrendezett fesztiválra.

„A fesztivál szíve és ereje, a sínbusz, ami nem változik, a jubileumi, ötödik fesztiválon sem. Ezúttal performansszal, Ricz Géza képzőművész sín-teknőc munkáival jártuk a belvárost, hogy beharangozzuk a rendezvényt” – tájékoztatott Orcsik Roland főszervező. Pénteken délelőtt fél tizenegytől már teljes formájában tündököl a teknőcpáncélzat, ott gyülekeznek ugyanis a vonat indulása előtt a résztvevők.

A SÍN-tér Kulturális Egyesület elnöke portálunknak elmondta, két kocsi indul a szegedi Indóház térről, az egyikben zajlanak útközben a kulturális programok. Annak sem kell bánkódnia, aki nem fér fel a vonatra, ugyanis Szegeden és Szabadkán kiállításmegnyitókon, koncerteken vehetnek részt a kultúrcsempészek.
A határmenti térség legendás vasúti járműve, az Ezüstnyíl becenevű sínbusz sajnos már jöhet át a szerb-magyar határon, így a kultúrcsempészek egy Piroskával utaznak az államhatárig, ott szállnak át a sinóra, melynek első darabjait az 1936-os berlini olimpiára készítették.

Az V. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál csütörtökön este nyolckor az Egyesült Államokból érkezett Yowie együttes koncertjével indul a szegedi Jazz kocsmában. Pénteken délelőtt felolvasásokkal hangolódhatnak rá a sínbuszozásra a Nagyállomás szomszédságában található Tóth vendéglő előtt a résztvevők. A szerelvény 11:53-kor indul Szabadkára, a vonaton magyar és szerb szerzők olvassák föl saját műveiket, a szegedi Meander zenél, a határon pedig Sirbik és Lazendic performanszát láthatják az utazók.

sinbusz04_va Szabadkán a városnéző séta után Lakatos István képregényeiből nyílik kiállítás a Studio 11-ben, majd koncertek következnek. Másnap kora délutántól ismét az irodalmon a sor, de a zene sem hiányzik majd az ekkor már Szeged felé „robogó” sínbuszról, sőt Szombathy Bálint még Áttörés című videoperformanszát is bemutatja a vonaton. A fesztivál koncerttel és színházzal zárul, a Jazz Kocsmában a szabadkai Wooden Ambulance zenél, a Grand Caféban pedig Metanoia Artopédia Orthopaid rövü című előadását láthatja a közönség.

A fesztivál, amelynek képzeletbeli tengelyét kétszeresen is a magyarországi és szerbiai város közötti vonatút adja, nem csak a két szomszédvárból várja az érdeklődőket, ahogy a fellépők között is akad belgrádi, újvidéki, budapesti író vagy költő, sőt érkeznek vendégek Erdélyből, Felvidékről és Dániából is. A kulturális rendezvény két ötletgazdája, Orcsik Roland és Kollár Árpád Vajdaságból Szegedre került diákként a kilencvenes évek elején sokszor megtette a két város közötti utat vonaton, bár a fesztivál ötlete nem ekkor, csak néhány évvel később született meg, többek között azért, hogy magyarok és szerbek jobban megismerjék egymás kultúráját.

2 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2. julcsoszerelmem
  2012. október 4., csütörtök, 18:14
  Válaszolok

  Julcso, te vagy kreatura!!!! az lanyok vagy nagy kreaturak!!

 • '>
  1. Adél
  2012. október 4., csütörtök, 16:28