Bulvár

Tömegbaleset Röszkénél – Egy halott, súlyos sérültek (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Tömegbaleset Röszkénél – Egy halott, súlyos sérültek (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. június 30., szombat
Tömegbaleset Röszkénél – Egy halott, súlyos sérültek (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Az elsődleges hírekkel szemben nem három, hanem egy halottja van a röszkei tömegbalesetnek - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel szombat reggel. A balesetben tíz ember megsérült, őket a művelődési házban helyezték el, a sofőrt pedig őrizetbe vette a rendőrség.

Szenti Szabolcs

elmondta: szombat hajnalban a röszkei átkelő kilépő oldalán a szabadságukra Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások miatt mintegy két kilométeres kocsisor torlódott fel. Egy török kamion, amelynek sofőrje feltehetően elaludt, ebbe a sorba rohant bele hátulról. A balesetben egy ember a helyszínen életét vesztette, egy gyerek súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hatan súlyosan, hárman könnyebben sérültek meg – közölte a százados. A balesetben összesen tizenegy gépkocsi rongálódott meg, több sérültet a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk a felismerhetetlenségig összetört roncsokból. A sérültek valamennyien török származásúak, akik Ausztriából, Németországból és Belgiumból érkeztek- tudatta Szenti Szabolcs. Az M5-ös autópálya érintett szakaszát a határ felé vezető oldalon lezárták, a rendőrség a Szerbiába tartó forgalmat a tompai határátkelő felé tereli. A szóvivő azt tanácsolta az autósoknak, hogy már Kecskemétnél vagy Kiskunfélegyházánál hajtsanak le az autópályáról, és a főutakon közelítsék meg a tompai átkelőt.

Mintegy harminc embert helyeztek el a művelődési házban

Mintegy harminc embert, zömében tíz évnél fiatalabb gyereket, a szombat hajnalban az M5-ös autópályán történt balesetben összetört autók utasait helyezett el az önkormányzat segítségével a katasztrófavédelem a röszkei művelődési házban – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Az utasokkal pszichológusok foglalkoznak, a gyerekekre a Vöröskereszt önkéntesei vigyáznak, és a rendőrségi is itt hallgatja ki tolmácsok segítségével a szemtanúkat. A Belgiumból, Ausztriából és Németországból szabadságukra hazatérő török származású vendégmunkások enni és inni is kaptak. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy szombat hajnalban a röszkei átkelő kilépő oldalán a vendégmunkások miatt mintegy két kilométeres kocsisor torlódott fel. Egy veszélyes anyagot szállító török kamion, amelynek sofőrje feltehetően elaludt, ebbe a sorba rohant bele hátulról. A balesetben a jelenlegi információk szerint egy középkorú férfi vesztette életét, aki a leghátsó autóban ült. Ketten, egy kislány és egy felnőtt életveszélyes állapotban vannak, öten súlyos, heten könnyű sérüléseket szenvedtek. A sérülteket a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai, illetve gyermek klinikájára vitték. Szenti Szabolcs közölte: a balesetben összesen tizenegy gépkocsi rongálódott meg, több sérültet a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk a felismerhetetlenségig összetört járművekből. A kamionsofőr ellen halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt indul büntetőeljárás – tudatta a százados. Az M5-ös autópálya érintett szakaszát a határ felé vezető oldalon lezárták, a rendőrség a Szerbiába tartó forgalmat a tompai határátkelő felé tereli. A szóvivő azt tanácsolta az autósoknak, hogy már Kecskemétnél vagy Kiskunfélegyházánál hajtsanak le az autópályáról, és a főutakon közelítsék meg a tompai átkelőt. Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, a kamion gyúlékony anyagokat, illetve ciánvegyületeket szállított, a tartályok azonban megfelelően voltak rögzítve, egyik sem sérült meg, nincs szivárgás. A járművet a röszkei átkelő veszélyes szállítmányok számára kijelölt területére szállították. Az egyik szemtanú, az Ausztriából családjával nyári vakációra hazatérő

Umut Cakmahlar

az MTI-nek elmondta, aludt, amikor autójukkal a röszkei átkelő közelébe értek. Hatalmas csattanásra ébredt. Az autót a fiatal fiú édesapja vezette, aki a robajt halva egy kicsit előre tudott gurulni a belső sávban; ennek köszönhető, hogy az első ütközések után balra tartó kamion ugyan összetörte gépkocsijukat, de egyikük sem sérült meg. Umut Cakmahlar a magyar hatóságoknak köszönetet mondva hangsúlyozta, tíz perccel a történtek után már a helyszínen volt a segítség, elhelyezésükről és ellátásukról is gondoskodtak.

Őrizetbe vette a rendőrség a kamionsofőrt

Őrizetbe vette a rendőrség azt a 32 éves férfit, aki veszélyes anyagot szállító kamionjával az M5-ös autópályán a röszkei határátkelőhelynél várakozó kocsisorba rohant szombat hajnalban; a balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Jászai Linda elmondta, a járművével Németországból Törökországba gyúlékony anyagokat, illetve ciánvegyületeket szállító kamionos ellen halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt indult büntetőeljárás, kihallgatása jelenleg is tart. Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, a balesetben érintett Nyugat-Európában dolgozó török vendégmunkások és gyermekeik közül azok, akik nem igényeltek orvosi ellátást, délután folytathatták útjukat Törökországba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.