Tojáskocogtató Eb-vel ünnepelték a pravoszláv húsvétot Deszken + FOTÓK

Egy régi népi játékkal, tojáskocogtató versennyel ünnepelte a deszki szerb közösség a húsvétot. Az indulókat muzsikával is biztatták a Szent Száva Központ udvarán, s természetesen birkát és csevapot is sütöttek.

Az újjáépített Szent Száva Szerb Oktatási és Kulturális Központ udvarán gyűltek egybe a deszkiek a III. Tojás-kocogtató Európa-bajnokságra, melyen Sévity Szvetozár bizonyult a legügyesebbnek. A hagyományokhoz híven Svetomir Milicici parókus megáldotta a szépen kifestett főtt tojásokat, s csak azután indulhatott a verseny.

A játék során a festett főtt tojásokat keskenyebb végüknél összekocogtatva kell az ellenfél tojását eltörni. Ez a tradicionális szerb játék addig tart, amíg végül csak egy ép tojás marad. „Fontos, hogy jó tyúkjaim legyenek, jó tojást kell választani, és pontosan kell ütni” – mindössze ennyi kellett a győzelemhez az új bajnok szerint. Sévity Szvetozár nem hiába bízott tyúkjaiban. Portálunknak elmondta, fiának a telkén tartja az állatokat, s hagyományosan szemes takarmányt, vagyis búzát és kukoricát kapnak.

IMG_8243 „Igyekszünk minél szélesebb körben megismertetni hagyományainkat, melyeket régen családi körben, vagy mise után a templomkertben évtizedeken keresztül ápoltunk. Ezt szeretnénk jobban megismertetni, hogy velünk együtt örüljenek és ünnepeljenek az emberek” – részletezte Brczán Krisztifor, a Bánát Egyesület elnöke, hogy miért is hirdették meg a rendhagyó bajnokságot immár harmadszor.

A tojáskocogtatáson kívül más versenyszámokban is összemérték ügyességüket az indulók. Nyújtódeszkán kellett legurítani a tojásokat, s így eltalálni egy másikat, illetve pénzérmével lehetett megrepeszteni a tojás héját. Ez utóbbi versenyszámot Brczán Krisztifor nyerte meg, míg a rágurításban Ujhelyi Enikő győzedelmeskedett. A legszebb festett tojást pedig Brczán Gordana készítette.

A tojáskocogtatáson kívül másról is szól a deszki pravoszláv húsvét. A kulturális központban libatojást is lehetett csipkézni, gravírozó fúróval készítették a szebbnél szebb mintákat Radvánszkiné Deák Csilla közreműködésével. Mindeközben az udvaron csevapcsicsa, illetve bárány sült nyárson.

2 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2. kiskanos
  2012. április 16., hétfő, 07:52
  Válaszolok

  az enyémet is kocogtathatná már valaki:)

 • '>
  1. deszki
  2012. április 16., hétfő, 06:55
  Válaszolok

  Deszk egyre látványosabban fejlődik.