Kihalás szélén a délvidéki földikutya + FOTÓK, VIDEÓ

Természetvédelmi programmal mentenék meg az Ásotthalom és Kelebia közelében is élő, kihalás szélére sodródott délvidéki földikutyát. Az állat a legkisebb egyedszámú emlős Európában, állománya alig 300 példányt számlál. Még az óriás pandánál is veszélyeztetettebb.

Kamerák és objektívek kereszttüzéből menekült ijedten a föld alá Sejlő, a hím földikutya (Nannospalax leucodon montanosyrmiensis), nem messze Kelebia határában. Az állatot hétfő délután mutatták be a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kihalófélben lévő emlősre. Állománya mindössze 300 példányt számlál, ennek kétharmada Ásotthalom, illetve Kelebia környékén található, a maradék száz pedig Újvidéken, néhány négyzetméternyi területen él. A korábban gyakorinak számító állat élőhelye a mezőgazdasági területfoglalások miatt alig kettő százalékára zsugorodott, fennmaradása természetes módon már nem is biztosítható. Hétfő délután egy sajtótájékoztatón ismertették a kelebiai földikutya-védelmi program részleteit, mely utolsó reményként szolgálhat a füves puszták alatt élő, apró állatoknak.

Unokáink sem fogják látni?

“A földikutyák kutatása eleve nem túl régi történet, dél-alföldön is honos változatáról csupán az elmúlt években derült ki, hogy önálló fajnak tekinthető” – árulta el portálunknak Krnács György, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője. A fajok különválasztását csak genetikai vizsgálatokkal lehet elvégezni: külső jegyeik ugyan azonosak, eltérő génállományuk miatt szaporodni mégsem képesek egymással. Míg a hatvanas években kártevőként tartották nyilván őket, pár évtized elteltével már a kipusztulás fenyegeti őket, fennmaradásuk önerőből már nehezen biztosítható.

A kelebiai földikutya-védelmi program, mely a Zöld Forrás támogatásával valósult meg, alig 1,7 millió forintos pályázatból gazdálkodik. Az összegből a genetikai kutatás és a nyilvánosság megteremtése mellett egy hektárnyi terület rekonstrukcióját is végrehajtják, mely némi életteret adhat a rágcsálónak. “Egyelőre a mostani állapotokat szeretnénk konzerválni, ennél tovább már nem szabad apadnia létszámuknak. Következő lépésként az állatot kell minél jobban megismernünk, új élőhelyek kialakításával, tenyésztési program indításával tudunk javítani helyzetükön” – emelte ki a természetőr.

Az utolsó Remény

Az igen ritka délvidéki földikutya két példányát – Reményt és Sejlőt – Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa mutatta be hétfőn. Kizárólag föld alatt élnek, szemre így nem is igen van szükségük: bőrük alatt két kis pötty jelzi a talaj alatti körülményekhez alkalmazkodott látószervet. Járatrendszerüket (melynek hossza elérheti a száz métert is) csupán ritkán hagyják el, a veteményesbe, gyümölcsfák gyökereibe így kárt nem okoznak. Környezetüket kopogtatás útján derítik fel, ilyen módon kommunikálni és tájékozódni is tudnak. Több fajuk is hungarikumnak számít, a Kárpát-medencében öt, egymástól genetikailag nagymértékben különböző földikutyafaj honos. Ezek közül egyet már évek óta nem tudtak beazonosítani – fennáll a veszélye, hogy ki is haltak.

Rövid bemutatójukat követően a két rágcsálót “hazafuvarozták”, majd Kelebia határában, a járatuk mellett szabadon engedték. Bízzunk benne, hogy nem utoljára láttuk őket…

7 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  7. 9057
  2012. április 24., kedd, 06:19
  Válaszolok

  10 ezerért bérelhet egy hontalan?ön nincs magánál kedves demagógfiamukika.
  Milyen tudatmódositot szed?vagy csak szimplán cigizik?az is az…

 • '>
  6. 9057
  2012. április 24., kedd, 06:17
  Válaszolok

  lenne. a lakásoktol megfosztottaknak mikor adják vissza a lakásukat,mrdemagogmuki? erre már nem lesz válasz azt tudom.
  azért probálja meg.
  2.a becsapott paneleseket mikor kártalanitják?
  Nyugaton ugyanis rég be van tiltva ez a technologia-azzal hogy egeszségtelen!

 • '>
  5. Mukk
  2012. április 24., kedd, 06:13
  Válaszolok

  9.057
  Napi háromszor,a reggeli melegedőben lehet ebédet kapni (és egy másik helyen reggelit) és a ferenceseknél osztanak vacsorát, mindezt teljesen ingyen. A krízisidőszakban karitaszosok és szocmunkások járják autóval a hajléktalanok helyeit teát és kenyeret visznek.
  És aki veszi a fáradságot és nem issza el az össze pénzét, az havi 10 ezer forintért a bajai úti szállón bérelhet egy évig, míg talpra áll amolyan kollégiumi helyet, tusolóval, tévével, zárható szekrénnyel.
  Egyéb kérdés miszter Demagóg?

 • '>
  4. 9.057 embernek
  2012. április 24., kedd, 04:37
  Válaszolok

  a hid alatt lakóknak mikor adnak enni például?

 • '>
  3. punk
  2012. április 23., hétfő, 21:19
  Válaszolok

  Kedves Birka!
  Köszönjük, hogy hozzászólásával emeli a cikk fényét, érdemi párbeszédre sarkall és a portál egészét teszi érdekessé, szellemileg áthatottá. Remélem fizetést is kap ezért!

 • '>
  2. birka
  2012. április 23., hétfő, 21:02
  Válaszolok

  Kamu az egész! nem is élő az az izé, mert az első kép ugyanaz mint a harmadik, csak közelebbről. Közben meg lenyúlják az eus lóvét!

 • '>
  1. Mukk
  2012. április 23., hétfő, 20:45
  Válaszolok

  Jó lenne, ha a gazdasági érdekeket felülírnák a természeti érdekek, de addig, míg ismét lehet a szomszédos, még nálunk is korruptabb Romániában újabb cianidos aranybányát nyitni miután már a fél Tiszát és Marost kiirtotta egy tragédia, én már nem sok mindenben bízok.