Közélet

Az etiópiai merénylet részleteiről számolt be az egyetem (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Az etiópiai merénylet részleteiről számolt be az egyetem (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. január 19., csütörtök
Az etiópiai merénylet részleteiről számolt be az egyetem (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Fábián Tamás geográfus és Szabad Gábor kutatóorvos az Etiópiában turistákat ért terrortámadás két magyar áldozata, az egyik sérült túlélő pedig a Szegedi Biológiai Kutatóközpont dolgozója – hangzott el az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén tartott sajtótájékoztatón.

Fábián Tamás

és

Szabad Gábor

egyetemi polgárok voltak, az intézmény tisztelt és szeretett dolgozói” – jelentette ki

Mezősi Gábor

. Az SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára hangsúlyozta, nem egyetemi szervezésű tudományos utazáson vettek részt, hanem az egyetemen dolgozók saját szervezésű tapasztalatszerző útján.

Afar tartomány

Eritrea szomszédságában található, hosszú évtizedek óta harcok folynak ott. Mezősi Gábor elmondta, a konfliktus kiindító oka nem ismert. Etiópia bővelkedik látnivalókban, természetföldrajzi érdekességekben, ezek között első helyen a rift zóna szerepel, ahol a bazaltvulkanizmusnak mindenféle formakincsét meg lehet figyelni. Ezek között is a legérdekesebb az Erta Ale vulkán, amit a csoport is szeretett volna megtekinteni. A túráról tegnap hazatért

Szilassi Péter

, az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék főiskolai docense ezt Etiópia legveszélyesebb területének nevezte, ennek tudatában ketten lemondtak erről az utazásról. „Amikor szembesültünk a költségekkel és nehézségekkel, akkor először mindannyian úgy döntöttünk, hogy ezt kihagyjuk. De egy nappal később öten úgy döntöttek, mégis megnézik az Erta Ale környékét. Valószínűleg nem tudta elképzelni Tamás, hogy úgy menjen haza, hogy ezt nem látta” – fogalmazott Szilassi.

Azt, hogy a környékre utazás nem veszélytelen, jelzi, hogy mindenkinek lefénymásolják az útlevelét, és regisztrálják a személyeket. Szilassi Péter elmondta, az is meghatározott, hogy minimum két terepjáróval szabad közlekedni, melyek 10 méteres követési távolsággal haladhatnak. A főiskolai docens úgy tudja, voltak fegyveres kísérői a csoportnak. Hangsúlyozta, az útra több hónapig készültek, és a kint töltött két és fél hét alatt nem érezte magát veszélyben. Kemény Lajos, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára Szabad Gábor kollégája gondosan felkészült az útra, tapasztalt túrázó volt. A kutatóorvos arról tájékoztatta őt, lesz fegyveres őrségük, s ő mint orvos kíséri a csoportot, erre kérték fel. A klinika vezetője hangsúlyozta, Szabad Gábor az ország legjobb sebkezelő ambulanciáját hozta létre, több ezer ember végtagját, illetve életét mentette meg. Mivel Szilassi Péter nem tartott a csoporttal az Erta Ale vulkánhoz, később értesült a történtekről, egy utazási iroda vezetője számolt be nekik az esetről, ám akkor még nem lehetett tudni, hogy vannak-e áldozatok. Csak Budapesten leszállva a repülőről értesült a tragédiáról. Az afrikai törésvonalnál található Erta Ale vulkán egyedülálló, hatalmas lávató, tűzijátékszerű kitörésekkel. Éjszaka a leglátványosabb, így a turisták és kutatók is gyakorta sötétedés után nézik meg. „Ez nem egy eldugott sarka a Földnek, sokan mennek oda éjszaka” – jegyezte meg Szilassi, Fábián Tamásék ezért is szervezték oda túrájukat. Szilassi úgy tudja, hajnali egy körül érte támadás a csoportot, további részleteket azonban nem ismer, hiszen telefonos kapcsolat nincs a térségben. A tájékoztatón elhangzott, az egyik sérült túlélő Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológai KutatóKözpontjának kutatója, aki menekülés közben egy szakadékba ugrott. Az MTI információi szerint a három magyar túlélőt német segítséggel juttatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre. A holttestek, illetve a túlélők hazaszállításáról a Külügyminisztérium gondoskodik. Az áldozatokra emlékezve mindkét kar épületére kitűzték a gyászlobogót és a szegedi városházára is, míg az egyetem hallgatói szerda este csendes megemlékezést tartottak, mécseseket és gyertyákat gyújtottak a BTK épülete előtt. Az SZTE honlapján nekrológokkal is búcsúzik a két elhunyt kollégától.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.