Közélet

A szegedi egyetem munkatársait ölték meg Etiópiában (FRISSÜL)

A szegedi egyetem munkatársait ölték meg Etiópiában (FRISSÜL)

2012. január 18., szerda
A szegedi egyetem munkatársait ölték meg Etiópiában (FRISSÜL)

Fegyveresek megöltek két magyart, két németet és egy osztrákot, míg két németet és két etiópot elraboltak Etiópia északi részén. A magyar áldozatok a szegedi egyetemnek dolgoztak.

Eritreából érkeztek a támadók

Az etióp kormány szerdán közleményben erősítette meg azt a gyanúját, hogy a szomszédos Eritreából érkeztek azok a merénylők, akik kedden kioltották öt külföldi életét Afari térségében. Az áldozatok között két magyar is van, rajtuk kívül két német és egy osztrák állampolgár halt meg a támadásban.

Bereket Simon

, etióp kormányszóvivő "nyílt terrorista cselekedetnek" nevezte a támadást. Közölte, hogy az etióp hatóságok minden lehetőt megtesznek annak érdekében, hogy a feltárják a merénylet hátterét. A vizsgálat eddigi menete arra mutat, hogy az eritreai kormány áll a merénylet mögött, mert érdeke, hogy destabilizálja a térség helyzetét, különösen most, hogy hamarosan Addisz-Abeba ad otthont az Afrikai Unió csúcsértekezletének. A szóvivő szerint a nemzetközi közösségnek komolyan kell venni térség biztonságának aláásására irányuló eritreai mesterkedéseket, hozzátéve: félő, hogy az akció során elrabolt személyeket eritreai területre hurcolták. Az Afrikai Unió eritreai nagykövete már korábban visszautasította a

Addisz-Abeba

vádját. "Ez egy szánalmas hazugság" - szögezte le Girma Asmerom.

Bizonytalan a magyar túlélők hazautazása

Mégsem utazhat haza csütörtök reggel az etiópiai merénylet magyar sérültje, mert kórházi kezelésre szorul - közölte a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a Miniszterelnökség szerda este az MTI-vel, jelezve, a másik két magyar túlélő hazautazása szervezési okok miatt egyelőre bizonytalan. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban azt közölte, hogy csütörtök reggel érkezhet Magyarországra az etiópiai merénylet három magyar túlélője; ők már az afrikai ország fővárosában, Addisz-Abebában vannak. Az esti helyzetképet ismertetve viszont a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a szóvivő közleményében azt írta, hogy a merényletben megsérült magyar állampolgár kórházi kezelésre szorul, ezért egyelőre nem utazhat haza. A másik két magyar állampolgár elutazása - ők nem sérültek meg - jelenleg azért bizonytalan, mert a légitársaság véglegesen még nem regisztrálta őket - fűzte hozzá. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai jelenleg úton vannak Etiópia felé, és hajnalban a nairobi magyar nagykövet is megérkezhet a helyszínre. Hajdu János, a TEK főigazgatója szerdán újságíróknak elmondta: két magyar nem tartott a csoporttal, hanem hazatért Budapestre; megkezdték a kihallgatásukat. A főigazgató közölte: az eddigi információk szerint fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor – feltehetően túszejtési szándékkal – rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült. A három magyar túlélőt német segítséggel juttatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre; a sérült magyart kórházba szállították.

Saját szervezésű túrán vettek részt a magyarok

Saját szervezésű túrán vettek részt azok a magyarok, akiket terrortámadás ért Etiópiában – mondta újságíróknak Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője szerdán. A professzor közlése szerint a tanszék két munkatársa és egy bonyhádi gimnáziumi tanár 2011 utolsó napjaiban vagy közvetlenül Újév után utazott el Afrikába, velük tartott egy, az egyetemen dolgozó orvos is. Az út célja a kirándulás volt, de a kutatók igyekeztek szakmai kapcsolatokat is kialakítani – mondta a tanszékvezető. Miután elfogyott a pénzük, a középiskolai tanár és az egyik egyetemi oktató hazaindult Magyarországra, őket váltotta a tanszék két munkatársa – mondta Mezősi Gábor. A túra egyik szervezője Fábián Tamás, a tanszék egyik oktatója, aki többek között regionális természetföldrajzot tanít az egyetemen. A szakember megszállott utazó, hónapokat töltött minden kontinensen, szinte az összes megtakarítását egzotikus túrákra költötte, de mindig szerény körülmények között, egyetlen hátizsákkal kelt útra - mondta Mezősi Gábor.

A támadás helyszíne a központi kormányzat ellen fellépő csoportok "melegágya"

Búr Gábor

, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense szerint csak találgatni lehet, kik állhatnak a turisták életét - köztük két magyarét - követelő etiópiai támadás mögött; az egyetemi oktató arra hívta fel a figyelmet, hogy a terület, ahol a merénylet történt, a központi kormányzat ellen fellépő csoportok "melegágyának" számít, különösen most, hogy a kilátástalan helyzetet természeti katasztrófa, a súlyos szárazság is súlyosbítja. A szakértő az MTI-nek szerdán nyilatkozva elmondta: a támadás egy az eritreai határhoz közeli területen történt. 1998 és 2000 között a két ország háborúban állt egymással, amelyet ugyan békeszerződéssel lezártak, de a nemzetközi bizottság által kijelölt határokat az érintettek azóta is vitatják - közölte. Hozzátette: bár nincs nyílt háború a két ország között, folyamatosak a konfliktusok, Etiópiának és Eritreának "sok elszámolnivalója" van egymással. Búr Gábor felidézte: 2000 és 2008 között többnemzetiségű ENSZ-misszió - több ezer katona és néhány száz megfigyelő - ellenőrizte a határvidéket. 2008-ban azonban Eritrea, amelyhez a térség fontos tengeri kikötői tartoznak, elzárta az üzemanyag-utánpótlás egyetlen lehetséges útvonalát, így az ENSZ bejelentette, hogy a misszió ellehetetlenült, és kivonta a csapatokat. Mint mondta, azóta az Afrikai Unió próbál közvetíteni a felek között. Többen már azt is sikerként könyvelik el, hogy az ENSZ-erők távozása után nem újult ki a háború - jegyezte meg. A szakértő kiemelte: a térségbe, ahol a támadás történt, fegyveres őrök kíséretében juthatnak el a turisták, akik általában az itt található, geológiai szempontból egyedülálló vulkán, az Erta Ale miatt látogatnak ide. A támadás miatt a területet várhatóan lezárják a turisták elől - mondta, megjegyezve, ez egy meglehetősen instabil térség, amely Etiópián belül is kifejezetten szegénynek számít. Búr Gábor azt mondta, a támadás akkor is megtörténhetett volna, ha történetesen kiválóak lennének az etióp-eritreai kapcsolatok, mivel a szegény terület a központi kormányzat ellen fellépő csoportok "melegágyának" számít, különösen most, hogy a kilátástalan helyzetet természeti katasztrófa, a súlyos szárazság is súlyosbítja. Az így kialakult éhínség miatt pedig rengeteg a menekült, ami szintén tovább szítja a feszültséget - fűzte hozzá. A szakértő arra is kitért, hogy a kétoldalú konfliktusok összefonódnak a szomszédos Szomália és Dzsibuti problémáival: Szomália esetében például már több mint 20 éve nem lehet egységes államról beszélni. Etiópia katonai erőkkel is részt vett a szomáliai belső harcokban, és bár Eritrea nem szomszédos közvetlenül Szomáliával, támogatja az országot, mivel ezzel a lépéssel is Etiópia destabilizálása a célja - mutatott rá. Szólt arról is, hogy mivel Etiópia az iszlamista fundamentalisták ellen lép fel Szomáliában, a Szomáliát támogató Eritrea is a fundamentalisták oldalára kerül a nemzetközi közösség szemében, holott ez egy felerészben muszlim, felerészben pedig keresztény ország.

Elindultak a térségbe a TEK munkatársai

Szerda délután elindult Etiópiába a Terrorelhárítási Központ (TEK) fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit – erről

Hajdu János

, a TEK főigazgatója tájékoztatta a sajtó munkatársait Budapesten, a szervezet fővárosi központjában Mint elmondta, egymásnak ellentmondó információk érkeznek az afrikai országból, így azt sem lehet tudni, hogy vannak-e további magyarok a térségben. A magyar szakemberek a német társszervekkel közösen nyomoznak majd Etiópiában – tette hozzá. Hajdu János a különítmény létszámáról, illetve a kinti tartózkodás tervezett hosszáról nem beszélt, ám reményét fejezte ki, hogy pár nap alatt befejeződhet a nyomozás. Az eddigi információk szerint hét magyar tartózkodott Etiópiában. A kutatók kedden egy vulkánt és egy másik, geológiai szempontból érdekes területet akartak átvizsgálni. Ez utóbbi területre csak fegyveres kísérettel indulhattak volna el. Hajdu János hozzátette: két magyar nem tartott a csoporttal, hanem hazatért Budapestre. A TEK megkezdte a kihallgatásukat. Elmondásuk szerint a csoport indulásakor még nem volt velük fegyveres kísérő. A főigazgató elmondta: az eddigi információk szerint tehát fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor – feltehetően túszejtési szándékkal – rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült. Hajdu János tájékoztatása szerint a három magyar túlélőt német segítséggel jutatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre. A holttestek, illetve a túlélők hazaszállításáról a Külügyminisztérium gondoskodik. A főigazgató közölte, a sérült magyart kórházba szállították, így ő csak később térhet vissza Magyarországra.

Bodnár Zsolt

a TEK főigazgató-helyettese elmondta, különböző iszlamista szervezetek tartják ellenőrzésük alatt Etiópia Eritreával határos vidékét, ezért turistáknak nem is javasolják, hogy odautazzanak. Mint hozzátette, a támadással szomáliai és etióp félkatonai szervezeteket gyanúsítanak.

Eddig nem sikerült azonosítani az etiópiai merénylet áldozatait

Elsőre sikertelen volt az etiópiai merénylet halálos áldozatainak azonosítása - közölte a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a Miniszterelnökség szerda délután az MTI-vel. A Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője, Mezősi Gábor az MTI-vel korábban azt közölte, hogy a szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai, az index információi szerint az egyikük

Fábián Tamás

, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója, míg a másik kutató

Szabad Gábor

, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közleményében azt írta: a holttestek állapota és a környezeti körülmények miatt elsőre egyetlen uniós konzulnak sem sikerült megállapítania az Addisz-Abebába szállított áldozatok személyazonosságát. A közlemény szerint a magyar külügyi tárca épp a múlt héten frissítette a térségre vonatkozó utazási tanácsokat, arra kérve a magyar állampolgárokat, hogy útjuk előtt, saját biztonságok érdekében, regisztrálják magukat a magyar külképviseletnél.

Szeged gyászol

"Szeged polgárai mély megrendüléssel értesültek arról a tragédiáról, ami két fiatal tudóst ért Etiópiában" - olvasható a városháza közleményében. "Értelmetlen és megrázó haláluk a gyűlölködés és háborúskodás tragikus következménye, ami most két nagyreményű fiatal kutató életét és pályáját törte derékba.

Botka László

polgármester elrendelte, hogy a gyász fekete lobogóját tűzzék ki a Városházára. Szeged osztozik az áldozatok családjának mély fájdalmában, az elhunytak emlékét kegyelettel megőrzi."

Addisz-Abebába vitték a túlélő szegedi geológusokat, csütörtök reggel már itthon lehetnek

Csütörtök reggel érkezhet Magyarországra az etiópiai merénylet három magyar túlélője - tudatta a Miniszterelnökség az MTI-vel szerda délután; a magyar állampolgárok már az afrikai ország fővárosában, Addisz-Abebában vannak. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a közleményében azt írta: minderről a Külügyminisztérium nem sokkal korábban tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt. A szóvivő tudatta azt is: a Terrorelhárítási Központ munkatársai csütörtök hajnalban érkeznek a térségbe, ahol az ügyben érintett társszervekkel együtt bekapcsolódnak az információgyűjtésbe. Feladatuk, hogy tisztázzák a terrortámadás összes körülményét, és a helyszínen bizonyosodjanak meg arról, hogy további magyar állampolgárok nincsenek veszélyben, illetve az elrabolt külföldiek között - tette hozzá. A két magyar áldozatot követelő etiópiai merénylet magyar túlélői, a szegedi egyetem geológus kutatói német segítséggel úton vannak az afrikai ország fővárosába, Addisz-Abebába. Egyikük sértetlen, másikuk könnyebben sérült, harmadik társuk állapotáról pedig egyelőre nincs biztos információ - közölte

Orbán Viktor

miniszterelnök szóvivője. A Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén tartózkodó

Szijjártó Péter

magyar újságíróknak elmondta: az egyik magyar halálát két lövés okozta, másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya. A két magyar holtteste már Addisz-Abebában van, azonosításuk - európai uniós országok helyi konzuljainak részvételével - megkezdődött - közölte a jelenleg rendelkezésre álló információkra hivatkozva a szóvivő, hozzátéve, hogy a nairobi magyar nagykövet hajnalban érkezik Etiópia fővárosába. Elmondta, hogy az információk szerint összesen hat vagy hét szegedi geológus kutató utazott Etiópiába, közülük azonban egy vagy két ember már korábban hazatért. A Terrorelhárítási Központ (TEK) felvette a kapcsolatot a német és az osztrák illetékesekkel, valamint az afrikai hatóságokkal, és háromfős csapatuk várhatóan még délután elindul az afrikai országba, hogy segítsék a helyi hatóságok munkáját és a magyarok hazatérését. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint szerdára virradó éjszaka kapták a hírt, hogy Etiópia Eritreához közeli részén egy turistacsoportot - köztük magyarokat - terrortámadás ért. Erről a TEK vezetője haladéktalanul értesítette Orbán Viktort, akit a fejleményekről egész éjjel tájékoztatott. Megerősítette, hogy a támadásban összesen öten haltak meg: a két magyar mellett két német és egy osztrák. Négy embert - két németet és két etiópot - túszul ejtettek a merénylők.

A Szegedi Tudományegyetem két munkatársát ölték meg a támadásban

Fegyveresek megöltek két magyart, két németet és egy osztrákot, míg két németet és két etiópot elraboltak Etiópia északi részén. A magyar áldozatok a szegedi egyetemnek dolgoztak.

Bereket Simon

tájékoztatása szerint egy magyar és egy olasz állampolgár megsebesült a külföldi turisták elleni keddi támadásban. A szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai - mondta el az MTI-nek

Mezősi Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője szerda délután. Az index értesülései szerint az egyik áldozat

Fábián Tamás

, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója. A másik áldozat

Szabad Gábor

, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa. A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) korábban bejelentette: rendőröket küld az öt turista halálának kivizsgálására.

Jörg Ziercke

, a BKA elnöke közölte: jelenleg nagyon zavaros a helyzet. "Nem ismerjük a történtek hátterét, így még egy-két napra van szükségünk ahhoz, hogy konkrét információkkal szolgálhassunk" - hangsúlyozta.

Nem ritkák arrafelé a turisták elleni támadások

Sajtóértesülések szerint a támadás a Danakil sivatagban, az Erta Ale nevű vulkán közelében történt. A régió a Föld egyik legmélyebben - a tenger szintje alatt - fekvő helye, az afar nevű nomád nép hazája. A táj meglehetősen barátságtalan, nagy a forróság és a szegénység, ugyanakkor bővelkedik természeti látványosságokban. Az itt valaha is feljegyzett legmagasabb éves átlagos középhőmérséklet 34,4 Celsius-fok volt. A térségbe többnyire csak segélymunkások vagy kutatók merészkednek, bár évente mintegy 500 kalandvágyó turista is érkezik ide. 2007-ben öt európait - négy brit és egy francia állampolgárt - ejtettek túszul ezen a területen, majd végül alig két hét után váltságdíj fejében sértetlenül szabadon engedték őket. 2008-ban is több támadást hajtottak végre ebben a térségben külföldi turisták ellen.

Korábban:

Az Interpol etióp irodájának hivatalos bejelentése szerint két magyar áldozata van a támadásnak. Egy magyar állampolgár könnyebben megsérült, akit a támadást épségben átvészeltekkel együtt már elszállítottak a térségből. Két németet és két etiópot elraboltak – olvasható az Interpol tájékoztatásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.