Sínbuszos szellemcsempészek + FOTÓK, VIDEÓ

Kigördült a szegedi vasútállomás peronjáról a negyedik Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál lelkes csapatát szállító, ezúttal nem ”ezüst nyíl”, hanem amolyan konszolidáltabb típusú magyar sínbusz.

Előtte a resti teraszán az alkotók felolvastak az egybegyűlteknek, a fesztivált pedig Kollár Árpád, az egyik szervező pici lánya, Kollár Villő nyitotta meg. Elénekelte bűbájosan a Megy a gőzös, megy a gőzös című dalt, amelyet nyilván nem véletlenül választottak a fesztivál megálmodói.
A szóbeszéd szerint ugyanis az egyik fesztivál alkalmával nem csak az utazóközönség lehetett „vidámabb” a kelleténél, hanem a masiniszta is, így magyarkanizsai kerülővel navigálta az utasokkal teli, lerobbant szerelvényt Szabadkára. Sokaknak fel sem tűnt a változás, hiszen a több órás út alatt bőven volt idejük fogyasztani, nyilván nem unatkoztak és nem is szomjaztak. Ha így történt, akkor valóban stílszerű volt a mostani dalválasztás.

Deres Kornélia, Balázs Imre, Terék Anna és Szabó Tibor olvasott fel, majd műveik kiváló szerb fordításban is elhangzottak Ződi Erna tolmácsolásában. Következtek a Tudósok dr. Máriás vezetésével, előadták a Bevándorló bluest, abból az alkalomból, hogy az együttes frontembere és alapítója pont a mai napon 20 évvel ezelőtt a délszláv öldöklés elől Magyarországra menekült több ezer honfitársával egyetemben. A sínbusz indulásáig, jó háromnegyed óráig az együttes eredeti, minden zenei irányzatból kilógó izgalmas muzsikáját élvezhettük.

kulturcsempeszfesztival26_gs A felolvasások a sínbuszon folytatódtak, majd következik az egész napos és nyilván egész éjszakás szabadkai buli folyamatos irodalommal, kocsmázásokkal, filmbemutatókkal, kiállításokkal tarkítva. Utazás közben Perovics Zoltán átcsempészi a fiatalon elhunyt szegedi költő, Benda Balázs szellemét a határon. A szabadkai állomás restijében Aaron Blumm és Sinkovits Ede kötetbemutató performanszát láthatják a résztvevők, majd 19 órakor a Lifka Art moziban beszélgetést hallhatnak Jeles Andrással. Ezt követően Czabán György: Kelet-európai zombi és Darko Kovacevic: Láthatatlan nemzedék című filmjét vetítik. 22 órakor a Bash Házban Utcai Dávid kiállításának megnyitóját tartják, majd koncertezik a Tudósok. Vasárnap 13 órakor Mondom neked – experimentális artbeatbox jazz kvartett koncert a szabadkai állomáson. Felolvasnak: Józsa Márta, Bozsik Péter, Szálinger Balázs, a sínbuszban többek között Mihajlo Pantic, Hász Róbert, Zalán Tibor, Fenyvesi Ottó. 16.23-kor a szegedi vasútállomás restijében jammelés, felolvasás, 20 órakor pedig a Jazz Kocsmában Médeia fiai koncert, valamint itt is Mondom neked.

A fesztivált is érinti az a kormányrendelet, amely a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot is költségvetése egy részének zárolására, illetve év végéig tartó maradványtartásra kötelezi. A több százezer forintos elvonás ellenére a szervezők makacsul kitartanak szándékuk mellett, és mindenképpen megtartják a fesztivált, amelynek programja az idén kapcsolódik a Grand Café 15. születésnapjához.

4 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  4. piarista
  2011. október 1., szombat, 22:15
  Válaszolok

  1. pajeszos

  Fehér por az ánusba!!!

 • '>
  3. vajdasági
  2011. október 1., szombat, 19:11
  Válaszolok

  Eszméletlen jók a zenészek! Nincs lemezük vagy valami oldal ahol a zenéjüket hallgatni lehet?

 • '>
  2. LOGOPEDUS
  2011. október 1., szombat, 19:00
 • '>
  1. pajeszos
  2011. október 1., szombat, 18:40
  Válaszolok

  unatkoznak a libsik