Sínbusz Fesztivál – Az egészséges bohémség ünnepe + FOTÓK

Immár hagyományosan, idén október 1-jén és 2-án a negyedik alkalommal rendezik meg Szeged-Szabadka viszonylatban a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivált a SÍN-tér Kulturális Egyesület, a Symposion-Egyesület, a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör és a Prae szervezésében.

A szervezők, Orcsik Rolandék a szokásos helyszínen, a vasútállomás restijében katasztrófa-koncerten kántálva – Petró Annamari szavalva – ismertették az idei programot, a Sínpress Káosz alkalmi, egyakkordos együttes (gitár, szárítókötél, xilofon) produkciója lenyűgözte a sajtó képviselőit, azaz jómagamat, lévén egyedül voltam kíváncsi a beharangozóra.

A program ismertetése közben nem kis iróniával Orcsik a Nemzetgazdasági Minisztérium rendeletéből is idézett, amelynek köszönhetően befagyasztották az irodalmi egyesületeknek, szervezeteknek folyósítandó pénzt, így a sínbuszfesztivál fő támogatóinak a zsebéből is kivettek mintegy 300 ezer forintot. Ez nyilván néhány betervezett program elmaradásával fog járni, de a színvonal nem sérül.

A gazdag irodalmi, zenei, filmes és képzőművészeti programokat kínáló fesztiválnak, amelyre a szervezők hangsúlyosan nem csak Szegedről és Szabadkáról várják az érdeklődőket, képzeletbeli tengelyét a magyarországi és szerbiai város közötti vonatút adja. A sínbusz október 1-jén indul Szegedről Szabadkára (gyülekező 10:00-kor a szegedi vasútállomás restijének teraszán), ahol felolvasnak – Balázs Imre József, Pollágh Péter, Deres Kornélia, Kollár Villő énekel és a Tudósok együttes koncertezik. A sínbuszonon folytatódik a felolvasás (Jeles András, Kukorelly Endre, Sopotnik Zoltán, dr.Máriás, Szabó Tibor Benjamin), közben Perovics Zoltán átcsempészi Benda Balázs fiatalon elhunyt szegedi költő szellemét a határon. A szabadkai vonatállomás restijében folytatódik az irodalmi orgia, Aaron Blumm és Sinkovits Ede kötetbemutató performanszot tart, majd spontán felolvasás következik Benda Balázs műveiből.

A Lifka Art moziban 19 órakor Radics Viktória beszélget Jeles Andrással (filmhetet rendeznek a tiszteletére), majd filmvetítés, Tudósok-koncert következik és Utcai Dávid kiállítása a Bash házban. Másnap, október 2-án visszaút (gyülekező 13:00-kor a szabadkai vasútállomás teraszán) Mondom neked – experimentális artbeatbox jazz kvartett koncertezik, felolvas Józsa Márta, Bozsik Péter, Szálinger Balázs, majd a sínbuszban Dragan Velikić, Mihajlo Pantić, Zvonko Karanović , Hász Róbert, Zalán Tibor, Fenyvesi Ottó.

Az út mindkét irányba ingyenes, a becsületkasszába érkező önkéntes adományokat örömmel fogadják a szervezők, különösen a minisztériumi bejelentés után. A vonaton zajló felolvasások és zenélés után mindkét városban további kulturális programok várják a közönséget. Szegeden is rendeznek filmhetet az újvidéki Želimir Žilnik filmjeiből láthat válogatás a nagyérdemű október 3-7-ig a fennállásának 15. születésnapját ünneplő Grand Café moziban és kávézóban. A Millenniumi kávéházban JEL-folyam lapbemutató és performance lesz látható.

Az idén először Szeged város is támogatásra érdemesnek találta a sínbuszfesztivált. A sajtótájékoztatón megtudtuk, minden sínbuszjegyet lefoglaltak, így már nincs több hely az „ezüst nyílon”, viszont a szervezők a fesztivál honlapján és a közösségi oldalakon közzétették a Szeged-Szabadka között közlekedő buszjáratok időpontját, továbbá a taxitársaságok telefonszámait is.

3 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  3. Látvány_Tervezö
  2011. szeptember 24., szombat, 13:08
  Válaszolok

  “SÍN-tér ”
  telitalálat ez a név!
  vagy inkabb öngól?

 • '>
  2. einstand
  2011. szeptember 24., szombat, 13:04
  Válaszolok

  Minek a támogatás ezeknek? Megveszik a vonatjegyet és nyomatják a dumát. Ez bőven elég belőlük. Akinek nem tetszik, az lelöki őket a vasútról vagy mifene.

 • '>
  1. Munkásosztály
  2011. szeptember 24., szombat, 12:59
  Válaszolok

  Na ezek sem láttak még *kaszát*, kalapácsot. Imádom ezeket a mindegy, csak dolgozni ne kelljen típusú embereket.