Magosz: nem szükséges fajtaoltalmi nyilatkozatot tenni

2011. június 14., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

Nem szükséges a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft. által kiküldött nyilatkozattételi felszólításra válaszolni, mivel a kft. által kiküldött levél nem tesz eleget a vonatkozó jogszabályi követelményeknek – erről tájékoztatja a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tagjait.

Az Obreczán Frernc főtitkár és Kiss Miklós, az ifjúgazda-tagozat elnöke által jegyzett Magosz tájékoztatót az MTI kedden kapta meg. Ebben arra emlékeztetnek, hogy a jogszabályok szerint a mezőgazdasági termelő a jogosult engedélye nélkül saját gazdaságában szaporítás céljából hasznosíthatja a betakarításból származó terményét. Abban az esetben, ha ez a fajta fajtaoltalom alatt áll, és a gazda a saját gazdaságában való elvetésével jutott hozzá, akkor a fajtajogosultat – 21 faj, például csicseriborsó, lucerna, lóbab, zab, árpa, rizs, rozs, tritikálé, búza, burgonya, olajrepce, valamint lenmag esetében – méltányos összegű díjazás illeti meg.
A fajtaoltalom tulajdonosai és azok megbízottjai – így a Szegedi Gabonakutató, a Martonvásári Gabonakutató, az IKR, a KITE, a Saaten Union, a Mitemag, a Limagrain és a Hungaroseed – jogukat nem önállóan, hanem egy szervezet útján kívánták képviselni, közös nonprofit kft.-t hoztak létre.
Ezért a jogosultakat képviselő Fajtaoltalmi Nonprofit Kft. a törvény erejénél fogva jogosult nyilatkozatot kérni a gazdától, illetve a termelőnek kötelessége azt megválaszolni. A törvény azonban azt is előírja, hogy a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft-nek a megkeresésben utalnia kell arra is, hogy milyen adatok alapján feltételezte, hogy a mezőgazdasági termelő az általa képviselt fajtákat saját célra ismételten visszavetette.
A kft. a megkeresését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) támogatási listájáról származó adatokra alapozta, ezekből az adatokból azonban nem valószínűsíthette, hogy a gazda oltalom alatt álló fajtákat vetett vissza. Ilyen adatot nem tartalmaz a szóban forgó levél – tájékoztatta Kiss Miklós az MTI-t.
A levél arról is tájékoztat, hogy a Magosz támogatja a magyar növénynemesítést, a minőségi vetőmag előállítást és felhasználást. Ennek szellemében és a kialakult helyzet megnyugtató rendezése érdekében egyeztetést kezdeményezett az egyértelmű jogalkalmazási gyakorlat kialakítása érdekében.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig nem érkezett hozzászólás. Szóljon hozzá!

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.158.195.221 IP címről szól hozzá.

Ugrás az oldal tetejére