Kultúra

Csongrád Megyei Ki kicsoda sorozatot indított a Móra-múzeum

Csongrád Megyei Ki kicsoda sorozatot indított a Móra-múzeum

2010. január 21., csütörtök
Csongrád Megyei Ki kicsoda sorozatot indított a Móra-múzeum

Csongrád megyei Ki kicsoda sorozatot indított a szegedi Móra Ferenc Múzeum; az első kötet Mórahalomról jelent meg a homokháti település várossá válásának huszadik évfordulójára.

Életünkben egyre nagyobb jelentősége van az információnak, lépten-nyomon emberekkel találkozunk a közéletben, akik valahol, valamilyen funkciót betöltenek - mondta

Zombori István

, a közgyűjtemény igazgatója az MTI-nek. Az evidens, hogy a kormányfők, miniszterek, országgyűlési képviselők életrajza hozzáférhető, hiszen az ország vezető politikusairól van szó. A szegedi múzeum munkatársai azonban úgy gondolták, hogy a Csongrád megyében, azon belül is nemcsak a nagyobb városokban, hanem a kisebb települése élők számára is biztosítani kell a lehetőséget, hogy szűkebb pátriájukban megismerhessék: ki kicsoda - fogalmazott a szakember. A közelmúltban elindított sorozat célja, hogy bemutassa, kik a Csongrád megyei települések mai és közelmúltbeli vezetői, tanárai, orvosai, a helyi közösségek meghatározó személyiségei. Zombori István elmondta: a mai muzeológusok munkáját rendkívüli módon megkönnyítené, ha ötven-száz évvel ezelőtt is készültek volna hasonló kiadványok. Kutatásaik során a múzeumi dolgozók gyakran találkoznak egy-egy névvel, akit nehezen tudnak beazonosítani. A sorozatot szándékosan nem a nagyobb városokkal, hanem egy kisebb településsel, Mórahalommal indították. A könyv megjelenésének az is apropót adott, hogy a Homokhátság központja a közelmúltban ünnepelte várossá válásának huszadik évfordulóját. A múzeum folytatni szeretné a sorozatot, a megye városai mellett a kisebb települések jeleseit is bemutató kiadványokkal. Ez azért is lenne fontos, mert ezekben a községekben napjainkban szűnnek meg az iskolák és más intézmények, így a kötetek megőriznék az utókornak az átalakuló társadalom keresztmetszetét - mondta az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.