Közélet

Ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást Szegeden is!

Ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást Szegeden is!

2009. november 4., szerda
Ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást Szegeden is!
Önálló képviselői indítványban javasolja két fideszes politikus, hogy a szegedi önkormányzat különítse el a jövő évi költségvetésből a tizenéves lányok számára a méhnyakrák megelőzésében csaknem 100 százalékos védettséget biztosító oltás anyagi fedezetét.

Farkasné Pocsai Blanka

elmondta, hogy az ún. humán papilloma vírus (HPV) mintegy 100 féle ismert típusából csak néhány okozza a méhnyakrákot. A védőoltást kifejezetten ezek ellen fejlesztették ki, és ez 90-95 százalékos védettséget biztosít már a tizenévesek számára is. A képviselőnő közölte, hogy korábban 40 év felettiek voltak a leginkább veszélyeztetett korosztály, míg mostanra már a tizenéves korúak körében is egyre gyakoribb a megbetegedés, aminek oka többek között a mind korábban kezdett szexuális élet. A három részletben beadandó oltás ára igen magas, az összesen 90 ezer forintos díj kifizetését nem sokan engedhetik meg maguknak, ezért a képviselők azt javasolják, hogy az önkormányzat különítsen el a jövő évi költségvetésben legalább a 7. osztályba járó szegedi lányok védőoltására egy összeget. Farkasné szerint az ingyenes oltásban részesülők körét a közgyűlésnek vagy a szakbizottságnak kellene meghatároznia, ők a javaslatban hozzávetőleg 300 fő 13 éves lánnyal számoltak, így a benyújtandó tervezetben 27 millió forintot kérnek a testülettől. A védőoltások fedezetének biztosításával fontos pozitív üzenetet – a gondoskodó és odafigyelő önkormányzat képét – közvetíthet a szegediek felé a képviselőtestület.

Balogi Dániel

az ügy fontosságát azzal is indokolta, hogy a hazai és megyei megbetegedések és halálozások meghaladják az európai átlagot, illetve hozzátette, hogy HPV-fertőzésen a szexuálisan aktív nők háromnegyed része legalább évente egyszer átesik. A képviselő kiemelte, hogy az oltás csak kiegészíti a rendszeres szűrővizsgálaton való részvételt, amelynek a megelőzésben van jelentős szerepe. Mivel Hódmezővásárhelyen és sok más hazai városban ingyenes a méhnyakrák elleni védőoltás, ezeken a településeken igen magas az igénylők száma is. A milliárdos kiadások és az „élhető város” szlogen mellett inkább egy élhető életet biztosító Szegedre kellene elkülöníteni a pénzeket – fogalmazott Balogi, aki bízik abban, hogy a javaslat elfogadása esetén az érintettek akár már decemberben megkaphatják az első oltást.

pocsaiblanka

Hallgassa meg a Rádió Plusz interjúját:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.