Emlékezés az Aranycsapat szobránál

2009. november 1., vasárnap • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

aranycsapat1 Vasárnap délelőtt Nógrádi Tibor, az Együtt a Szegedi Labdarúgásért civil szervezet elnöke elhelyezte az emlékezés gyertyáit az Aranycsapat tiszteletére és emlékére állított szobornál. A szegedi labdarúgó-szurkolók immár harmadik alkalommal adóztak ilyen módon a magyar, illetve a helyi labdarúgócsalád elhunytjaira, azokra a szurkolókra, játékosokra és szakemberekre, akik már nincsenek közöttünk.

Az 1950-es évek legendás és világhírű-világverő magyar válogatottjából ma már csak ketten, a kapus Grosics Gyula és a jobbhátvéd Buzánszky Jenő vannak közöttünk. Aranycsapatunk 1952-ben Helsinkiben olimpiai aranyérmet nyert, 1953-ban Londonban, a Wembley-ben győzte le a hazai pályán addig veretlen angol válogatottat (az emlékművön is szereplő “klasszikus” összeállításban) 6-3-ra, majd 1954-ben, a világbajnokság berni döntőjében, jó kezdés után maradt alul a feltámadó nyugatnémet válogatottal szemben, s lett így világbajnoki ezüstérmes.

A Korányi fasoron álló szobor Kalmár Márton – az eddigi egyetlen szegedi származású magyar gólkirály, Kalmár György fia – szegedi szobrászművész alkotása.

A vasárnapi gyertyagyújtásnak szomorú apropót adott, hogy nemrégiben súlyos betegségben elhunyt Gergely Károly, a Szeged LC korábbi vezetőedzője. Rá külön is emlékeztek a helyi drukkerek Mindenszentekkor.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig nem érkezett hozzászólás. Szóljon hozzá!

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.81.130.86 IP címről szól hozzá.

Ugrás az oldal tetejére