Gazdaság

GFM: júliusban csaknem 8 százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek átlagára

GFM: júliusban csaknem 8 százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek átlagára

2023. augusztus 4., péntek
GFM: júliusban csaknem 8 százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek átlagára

Az árfigyelő kíméletlen versenyt generált az áruházláncok között, így jelentős részben ellensúlyozta az élelmiszerárstop kivezetésének hatásait.

2023 júliusában a 62 termékkategória termékeinek átlagárai átlagosan 7,7 százalékkal mérséklődtek annak eredményeként, hogy egy hónap leforgása alatt 53 termékkategóriában csökkentek az árak - állt a minisztérium közleményében.

A legnagyobb mértékkel, 15 százalékkal a spagetti ára csökkent az elmúlt hónapban, szorosan ezt követve több mint 14 százalékkal zuhantak a zöldségek árai. Ezen belül a zöldpaprika, étkezési burgonya, kelkáposzta, fokhagyma, paradicsom, karfiol ára 20 százalék körüli vagy azt meghaladó mértékben csökkent.

A gyümölcsök ára átlagosan több mint 7 százalékkal mérséklődött, de például az alma és a narancs 20 százalékkal lett olcsóbb.

Az árfigyelő indulásától számítva, július végére 10 százalékkal mentek lejjebb a kenyerek, a margarin, a sertészsír és a tejtermékek árai átlagosan. A pulykamell 11, a csirkeszárny pedig több mint 6 százalékkal mérséklődött.

Az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jétől elindított kötelező akciózás is támogatta, amelynek mértékét a kormány augusztus 1-től 15 százalékra emelte.

A liszt ára 52 százalékkal, a napraforgó étolaj ára 40 százalékkal, a tojás ára 38 százalékkal, a burgonya ára 27 százalékkal lett olcsóbb a legkedvezőbb árakat nézve a hatósági árhoz képest.

Az online platform népszerűségét bizonyítja, hogy elindulása óta több mint 910 ezer látogatója volt, és összesen közel 63 millió letöltés történt az oldalon.

Az árfigyelő hozzájárul a családok megvédéséhez, hiszen elkezdte letörni az élelmiszerárakat, a multikat árcsökkentésre kényszeríti, így jelentősen segíti az infláció egy számjegyűre csökkentését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.