Gazdaság

A búzatermés még idén sem volt az igazi

A búzatermés még idén sem volt az igazi

2023. augusztus 17., csütörtök
A búzatermés még idén sem volt az igazi

6,5 tonna termésátlagot vártak hektáranként az őszi búza esetében, ez azonban közel sem valósult meg, mindössze 5 tonna lett az érték. A tavaszi aszály után hiába voltak bizakodók a gazdák.

Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke elmondta, hogy a káposztarepce esetében csaknem száz százalékos a betakarítás, itt 3,5 tonna az átlag hektáronként, az őszi árpánál 5,1, tavaszi árpánál 2,4 tonna az érték. A káposztarepce hoz talán egy megfelelő átlagot, a több elmarad az előzetesen várttól.

Nagy István agrárminiszter pedig bejelentette, hogy hazánkban a legtöbb helyen gyakorlatilag befejeződött az aratás, az ország kenyere a kihívások ellenére idén is biztosított.

A betakarítási munkákat a sok csapadék nehezítette, sok helyen megdőltek a gabonák. Az országos termésátlag 5,5 tonna/hektár az őszi árpa esetében, ami elmarad a várakozásoktól.

A miniszter szerint a biztonságos élelmiszer-ellátás nemcsak stratégiai, hanem nemzetbiztonsági kérdés is. A magyar mezőgazdaság több mint 20 millió ember ellátására képes, így jó érzés azt látni, hogy az ágazat szereplőire minden körülmények között a koronavírus-járvány idején vagy éppen az orosz–ukrán háború alatt is mindig lehet számítani – emelte ki az agrártárca vezetője.

Az Agrárközgazdasági Intézet pedig arról számolt be, hogy Magyarországon átlagosan 64,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával augusztus első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 53 százalékkal múlta alul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.