Gazdaság

A háború és a brüsszeli szankciós politika kihívásaival szemben ellenállónak bizonyult a magyar gazdaság

A háború és a brüsszeli szankciós politika kihívásaival szemben ellenállónak bizonyult a magyar gazdaság

2023. február 22., szerda
A háború és a brüsszeli szankciós politika kihívásaival szemben ellenállónak bizonyult a magyar gazdaság

A kormány intézkedései komoly alapot adnak arra, hogy a magyar gazdaság idén elkerülje a visszaesést, jövőre pedig ismét 4 százalék felett növekedjen - közölte honlapján a Pénzügyminisztérium (PM) a legújabb államháztartási adatokhoz fűzött összefoglalójában.

A januári részletes tájékoztatóhoz hozzátették: a költségvetés 2023-ban is biztosítja a szükséges forrásokat a munkahelyek védelméhez, a családtámogatások növeléséhez, a rezsicsökkentés átlagfogyasztás mértékéig történő fenntartásához és a nyugdíjak értékének megőrzéséhez. Eközben a hiányt és az államadósságot tovább csökkentik - írták.

Közölték: januárban az államháztartás központi alrendszere 143,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 190,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 43,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 3,6 milliárd forintos többletet mutattak.

Januárban magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest - többek között - a lakástámogatásokkal kapcsolatos kiadások, ugyanakkor meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 427,7 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 179,2 milliárd forintot fordított az ország januárban - mutattak rá.

Leszögezték, hogy a kormány 2022 májusától folyamatosan stabilizációs intézkedéseket jelentett be annak érdekében, hogy csökkenő pályán tartsa az államadósságot és a költségvetési hiányt.

Ezeknek köszönhetően várhatóan a tervezettnek megfelelően teljesül a 2022. évi uniós módszertan szerinti hiánycél, míg az államadósságot nagyobb ütemben csökken. A költségvetési hiányt idén 3,9 százalékra, az államadósság GDP-hez viszonyított arányát pedig 70 százalék alá csökkentik - jelezték.

A tájékoztató szerint a központi alrendszer januári 2841,0 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos hónapjához képest 66,3 milliárd forinttal, 2,4 százalékkal magasabbak.

Kiemelték, hogy az előző év azonos hónapjához képest az adó- és járulékbevételek 22,6 százalékkal magasabban teljesültek.

A központi alrendszer januárban 2984,6 milliárd forint összegű kiadásai 361,2 milliárd forinttal, 13,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos havi adatát. Magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest - többek között - a lakástámogatások, a költségvetési szervek kiadásai, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások. Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra az állam januárban 427,7 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra 179,2 milliárd forintot fizetett ki.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.