Gazdaság

Erre számíthatnak a magyarok a brexit után

Erre számíthatnak a magyarok a brexit után

2020. december 28., hétfő
Erre számíthatnak a magyarok a brexit után

Nagy-Britanniábana Brit Statisztikai Hivatal (ONS) nyilvános adatai szerintlegalább 110 ezer magyar él, ám mivel ez a szám csak a regisztráltan a szigetországban élőket jelenti, becslések szerint akár kétszázezer honfitársunk is élhet a briteknél. Egy részüket bizonyosan hazatéríti majd a brexit, miközben a Nagy-Britanniába vágyó magyarokra más munkavállalási és tanulási lehetőségek várnak.

Hogyan érinti a brexit a kint élő magyarokat?

Nagy-Britannia és az Európai Unió a szenteste megkötött megállapodáshoz képest már jóval korábban lefektették, hogy a brexit nem sértheti az Egyesült Királyságban élő több mint hárommillió uniós polgár, illetve az uniós tagországokban élő több mint egymillió brit „életdöntéseit”, tehát számukra a tartózkodáshoz való jogot garantálni kell. Ennek értelmében a kint élő és maradni szándékozó magyarok már 2019 óta online regisztrációs eljárásban kérvényezhetnek letelepedett jogállást, amennyiben legalább öt éve jogszerűen és folyamatosan az Egyesült Királyságban tartózkodnak. Akik a kérelem benyújtásakor még nem töltöttek el öt évet a szigetország területén, azok előzetesen letelepedett jogállást kaphatnak. A kérelmek benyújtására 2021. június 30-ig van lehetőség, tehát a 2020. december 31-ig Nagy-Britanniába érkező magyarokra lényegében a máig alkalmazott szabályok vonatkoznak.

A Brit Statisztikai Hivatal által közzétett adat szerint idén szeptember végéig közel 110 ezer magyar kért letelepedett vagy előzetesen letelepedett jogállást.Ugyanez az adat a Nagy-Britanniában élő lengyelek esetében megugrotta a hétszázezret, a kint élő románoknál pedig a hatszázezret. A briteknél élő olaszok ugyancsak kiugróan nagy számban, majdnem négyszázezren jelentkeztek a brit belügyminisztériumnál.

Mire figyeljenek a britekhez ezután készülő magyarok?

A brexitet részben a bevándorlási szigor iránti igény eredményezte, emiatta jövőben pontrendszer segítségévelszűrik a 2021 januárjától a szigetországba érkező külföldi munkaerő minőségét. A szaktudás, a képzettség, a nyelvismeret és a fizetés mértéke is pontokra váltható, s ennek függvényében kaphat majd az adott személy vízumot.

A 2021. január 1. után érkező magyaroknak tehát a munkavállaláshoz és a tanulmányok folytatásához is vízumot kell kérvényezniük a brit hatóságoknál.

Kivételt képeznek a szabály alól az uniós országok tudósai, kutatói és elismert művészei: ők a Global Talent Scheme nevű program égisze alatt állásajánlat hiányában is Nagy-Britanniába érkezhetnek. A munkába állni vágyóknak a londoni kormány előírta, hogy az állás, amelynek betöltésére érkeznek, legalább 25 600 font (több mint tízmillió forint) éves jövedelmet kell biztosítania, ám egyes hiányszakmákban a felkínált összeg elég, ha évi 20 480 fontra (körülbelül nyolcmillió forintra) rúg. Pluszpont akkor is gyűjthető, ha az adott személy PhD-fokozattal rendelkezik egy olyan tudományágban, amely kapcsolódik a munkájához.

Kell-e útlevél, ha 2021. január elseje után utazunk?

2021. január elsejétől az uniós állampolgárok legfeljebb hat hónapig vízummentesen – például turizmus, családlátogatás céljából – léphetnek az Egyesült Királyság területére.

A személyazonosító igazolványokat 2021. október 1. után főszabályként már nem fogadják el, ekkortól a belépőknek útlevéllel kell igazolniuk magukat.

Utóbbi a letelepedett vagy előzetesen letelepedett státusszal rendelkezőkre nem vonatkozik: esetükben a belépést 2025. december 31-ig személyivel is lehetővé teszik. A Nagy-Britanniában működő magyar nagykövetség tájékoztatása szerint mindenesetre azt kérik a magyaroktól, hogy rendelkezzenek érvényes útlevéllel és személyi igazolvánnyal is.

Tanulhatnak-e majd magyar diákok Nagy-Britanniában?

Boris Johnson brit miniszterelnök az alku ismertetésekor elismerte, hogy bár nehéz döntés volt, de Nagy-Britannia nem finanszírozza tovább az Erasmus programbeli (jelenleg Erasmus+) tagságát, erről ugyanis nem tudtak megegyezni Brüsszellel. A britek helyette saját, Alan Turing matematikusról elnevezett cserediák-programot indítanak, amelyben 35 ezer brit diák külföldi tanulmányait finanszírozzák majd.

A Turing-program a szigetországba készülő európai diákoknak ugyanakkor nem nyújt anyagi támogatást, így nekik, köztük a magyaroknak, ezentúla harmadik országok polgáraihoz hasonlóan kell diákvízumot igényelniük. Akárcsak a munkavállaló vízum, ez is pontrendszer alapján működik. Becslések szerint ez jócskán megdrágíthatja majd a Nagy-Britanniába vágyók tanulmányait. A kritikusok pedig állítják: a britek is mintegy évi kétszáz millió fonttól eshetnek el, ha ezentúl kevesebb uniós diák költekezik majd az országukban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.