Gazdaság

Piacmustra 9. rész: Helyi gazdák egészséges áruit kapni a Biopiacon

Piacmustra 9. rész: Helyi gazdák egészséges áruit kapni a Biopiacon

2018. július 8., vasárnap
Piacmustra 9. rész: Helyi gazdák egészséges áruit kapni a Biopiacon

Az Újszegedi Biopiac leginkább a kismamák, kisgyerekes szülők és a különböző betegségekben szenvedők körében népszerű. Az árusok szerint viszont, ha több szegedi vásárolna náluk, az a magyar gazdaságot segítené.

Boros Attila, a piac vezetője elmondta, hogy idén már 8 éves az Újszegedi Biopiac, de sajnos a szerencsétlen helyszínválasztás miatt nincs náluk túl nagy tömeg.

„Hát igen, sajnos eldugott helyen van, ezért nem olyan népszerű a piac, mint lehetne.”

A Közép fasor 1-3 szám alatt található árusok nem csak állítják magukról, hogy biotermelők, hanem még ezt tanúsítványokkal igazolni is tudják. Ahogy azt Attila elárulta, a piacukon csak olyan termelők árulhatnak, akik rendelkeznek ilyen tanúsítvánnyal. Emellett még arról is szívesen tájékoztat mindenkit, hogy mitől bio a biotermék. Meglátása szerint sok tévhit él erről az emberek fejében. A biotermelés lényege, hogy a lehető legtermészetesebb módon neveljék a növényeket, de ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne permeteznének. Ez utóbbit már a piac legidősebb árusától, Pali bácsitól lehet megtudni.

A 73 éves Pali bácsi szinte egész életében kertekben és földeken dolgozott, így mondhatni, hogy szakértelme vitathatatlan.

„A biotermelésben csak a szintetikus szerek nincsenek jelen. Ez nem az jelenti, hogy nem permetezünk. A kén és a réz a természetben is megtalálható, azzal lehet védekezni a kártevők ellen.”

Attilánál egyébként a bio-szárazáruk és tejtermékek mellett még gyümölcsöket is kapni. Az alma ára nála már 5 éve változatlan. Egy kiló szép piros almát 600 forintért lehet tőle megvenni. Pali bácsitól pedig Csorváson termelt zöldségeket vásárolhatunk, amiket talajtakarásos módszerrel nevelt. A növénytermesztésben ez a módszer gyakorlatilag azt jelenti, hogy a földre fekete fóliát húznak, amikre lyukakat vágnak, amin keresztül a növény kinőhet. A fóliának köszönhetően kevesebbet kell locsolniuk a növényeket és számos kártevő bogártól is védelmet biztosít. Attila és Pali bácsi között ül a piacon az Üllésről származó Zsolti, aki leginkább bodzatermeléssel foglalkozik. A bodzát többféleképpen hasznosítja. Lehet nála találni szörpöt, szárított bodzavirágot és bogyót is. Ez utóbbinak elmondása szerint még immunerősítő hatása is van.

A termékei mellett pedig még azt is elárulta, hogy milyen a vásárlóköre.

„Bár már 8 éve működik a piac, idén mégis volt egy olyan vevőm, aki innen a piactól egy utcányira lakik, mégsem tudta, hogy mi itt vagyunk.”

Katalin a biopiacra járókat szinte mind név szerint ismeri. Elmondása szerint náluk nem csak az árusok ismerik egymást, hanem a szűk vásárlói réteg miatt még a vevőket is közeli ismerőseiknek tartják.

A kiskunfélegyházi Katalin Bugacon termeli a zöldségeit. 2000 forint nála egy kiló spenót, de az árhoz hozzátette még azt is, hogy amit nála veszünk abban biztos lehetünk, hogy friss és egészséges termék.

A fehér népviseleti ingben áruló Tibi igazi hagyományőrző biopiacos. A leginkább a hagymái miatt népszerű árus szerint a magyaroknak nem a multikban kéne vásárolniuk, hanem az olyan piacokon, ahol helyi termelők vannak, mert azzal a helyi gazdaságot segítenénk elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.