Gazdaság

Eltérő álláspontok az atomenergia szükségességéről és biztonságáról

Eltérő álláspontok az atomenergia szükségességéről és biztonságáról

2016. április 26., kedd
Eltérő álláspontok az atomenergia szükségességéről és biztonságáról

Eltérően ítélte meg az atomenergia szükségességét és biztonságát Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az Ökopolisz Alapítvány keddi budapesti konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén.

A csernobili nukleáris katasztrófa 30. évfordulóján rendezett eseményen

Szél Bernadett

úgy fogalmazott: Csernobil üzenete egyértelmű, az atomenergia nem használható energiaforrásként. Nem üzemeltethető biztonságosan, és ha kis valószínűséggel is, de bekövetkezik egy katasztrófa, akkor az nem csak egy generációt érint - mondta.

Aszódi Attila

ugyanakkor hangsúlyozta, a csernobili balesetet súlyos tervezési, valamint üzemeltetői hibák okozták, de ez nem jelenti azt, hogy atomerőművet ne lehetne biztonságosan üzemeltetni. Pakson a világ egyik legbiztonságosabb erőműve épül - közölte. A kormánybiztos rámutatott: az Európai Unió áramellátásának 30 százalékát adják az atomerőművek, az Amerikai Egyesült Államokban pedig 20 százalék ez az arány. Atomerőművek nélkül a folyamatos és stabil villamosenergia-ellátás nem lehetséges, a villamos energiára pedig szükség van az alapvető szolgáltatások ellátásához - jelezte. Szél Bernadett az atomenergiáról szólva kifejtette, egy szűk gazdasági érdekcsoporton és néhány tudóson kívül senkinek nem érdeke, hogy ez a szektor megmaradjon. Hozzátette azt is, hogy az atomenergia alkalmazásának teljes költsége jelenleg nem ismert. Az LMP parlamenti képviselője hangsúlyozta: erőteljesebben kellene a zöld energiák felé nyitni Magyarországon is, támogatni kellene a geotermikus, a nap- és a szélenergia alkalmazását, nem adóztatni, illetve akadályozni ezek használatát. Az atomenergia felett eljárt az idő, a jövő a decentralizált energiarendszereké - mondta. Egy tanulmányt idézve megemlítette azt is, a Magyarországon elhasznált energia fele megtakarítható lenne, ha megfelelően leszigetelnék a lakóépületeket. Az el nem használt energia a legolcsóbb és legbiztonságosabb - fogalmazott. Aszódi Attila szerint az épületek hőszigetelése a paksi atomerőműnek nem alternatívája. Magyarországon a lakások 80 százalékát földgázzal fűtik, tehát a szigeteléssel nem áramot lehet megtakarítani - mutatott rá. A kormánybiztos kiemelte: megfizethető árú áramot kell biztosítani a fogyasztóknak, garantálni kell az ellátásbiztonságot és klímavédelmi okok miatt csökkenteni kell a szén-dioxid kibocsátást, ezt biztosítja az atomerőmű. Aszódi Attila hangsúlyozta azt is: fenn akarják tartani az atomenergia jelenlegi részesedését. Ha az évszázad végéig 40 százalék marad az atomenergia a magyar villamosenergia-termelésben, akkor elegendő teret kaphatnak a megújuló energiák - mutatott rá.

Kerekes Lajos

, a Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának (REKK) főmunkatársa egyebek mellett kiemelte: az atomenergiának megvannak a maga súlyos környezeti, gazdasági, társadalmi kockázatai is, alkalmazása során mérlegelni kell minden szempontot.

Perger András

, a Greenpeace Magyarország szakértője az atomenergia ellen szóló érvek között egyebek mellett felhozta azt is, más energiaforrásokat gyorsabban és költséghatékonyabban el lehet érni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.