Gazdaság

Közepesnél jobb dohánytermés várható az idén

Közepesnél jobb dohánytermés várható az idén

2013. augusztus 13., kedd
Közepesnél jobb dohánytermés várható az idén

A korábbi évekhez hasonló minőségű, jó közepes dohánytermés várható az idén - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke.

Bényei Illés

elmondta, a dohányültetvények - amelyek 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található - rendkívül vegyes képet mutatnak augusztus közepén: egyes csapadékhiányos térségekben, ahol már a tavaszi-nyár eleji kiültetés után is alig kaptak vizet a palánták, gyengébb termés várható, a mesterségesen öntözött, vagy több csapadékhoz jutó területeken viszont még jól tartja magát a növény. Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt légköri aszály alakult ki az ültetvényeken, ezért az öntözésen túl is szükség lenne körülbelül 30-50 milliméter csapadékra a jobb termés eléréséhez - jelezte Bényei Illés. Tájékoztatása szerint a dohánylevelek betakarítása már július közepén elkezdődött, az eddigi tapasztalatok szerint minőség tekintetében a korábbi évekhez hasonló termés várható. A jelenlegi állapot jó közepes termést mutat, egy esetleges bővebb csapadék a minőséget és a mennyiséget egyaránt pozitívan tudná befolyásolni. Az eső vagy annak hiánya hektáronként akár több száz kilogrammal is képes befolyásolni a termésmennyiséget - mondta el a Madosz elnöke. Bényei Illés szerint vannak olyan ültetvények, ahol még a kiültetés előtt beindították az öntözőberendezéseket, amelyek azóta is folyamatosan működnek. Az öntözés hektáronként akár 40 ezer forintos költségnövekedést okozhat a termelőknek, a kijuttatott víz mennyisége viszont csak 15-20 milliméternyi csapadéknak felel meg. Bényei Illés közlése szerint az idén a tavalyihoz hasonló, körülbelül 8 ezer tonnás termésmennyiség várható. Országosan 4822 hektár dohány felvásárlására kötöttek szerződést, ebből 3300 hektáron Virginia, 1521 hektáron a Burley fajtájú dohányt termesztenek. A felvásárlási szerződések mindkét dohányfajta esetében hektáronkénti másfél tonnát meghaladó termésátlaggal vannak megkötve; ez a mennyiség a betakarítási szezon végén összesen 7635 tonna dohánylevél felvásárlását jelenti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.