Gazdaság

A csökkenő megtakarítások rontják az öngondoskodási indexet

A csökkenő megtakarítások rontják az öngondoskodási indexet

2012. október 30., kedd
A csökkenő megtakarítások rontják az öngondoskodási indexet

Az OTP őszi, öngondoskodási felmérése szerint nőtt az újonnan megtakarításba kezdők száma az előző mérésekhez képest, ugyanakkor csökkent azoké, akik rendelkeznek pénzügyi megtakarítással vagy akár vésztartalékkal.

Az OTP öngondoskodási indexe - amelyet minden félévben elkészít a pénzintézet - ezzel tovább csökkent, a tavaszi 34-ről 32 pontra. Az OTP keddi közleménye szerint a tavaly nyáron még 36 ponton álló mutató az elmúlt közel másfél évben lefelé mozgott, és bár az öngondoskodás megítélésének tekintetében javulás tapasztalható, a többségben lévő negatív tényezők a korábbinál újra alacsonyabb számot eredményeztek. A reprezentatív felmérés keretében megkérdezettek többsége továbbra is az államtól reméli a nyugdíjat - idézi a közlemény

Kovács Antalt

, az OTP Bank vezérigazgató-helyettesét. Az eredményekből kiderül, hogy javul az öngondoskodás hazai megítélése: mára a lakosság fele pozitívan viszonyul a fogalomhoz. Pozitívum az újonnan megtakarításba kezdők számának növekedése is: a megtakarítást tervezők körében a korábbi 35-ről 43 százalékra emelkedett azok aránya, akik most szívesen nekilátnának a jövőre szóló megtakarításnak. Ezzel párhuzamosan 57 százalékra csökkent azok aránya, akik csak szinten tartani, vagy bővíteni szeretnék eszközeik jelenlegi palettáját. Negatív irányban befolyásolta ugyanakkor az indexet, hogy míg másfél évvel ezelőtt a megkérdezettek közel kétharmada, ma már csak fele rendelkezik valamilyen öngondoskodási formával. A 2011 nyarán mért 63 százalékról az idén szeptemberre 50 százalékra esett arányuk. Az elmúlt másfél évben azonban a bankbetéteket kivéve - amelyek aránya tavasz óta kismértékben még növekedett is - minden más pénzpiaci megtakarítási forma veszített elterjedtségéből, mutatott rá Kovács Antal. Az érintettek több mint négyötöde nyilatkozott úgy, hogy az államtól várható nyugdíja önmagában biztosan, vagy valószínűleg nem lesz elegendő a tisztes öregkori megélhetéséhez. A kutatás megállapította, hogy mindezek ellenére az emberek 62 százaléka még mindig az államtól várná el, hogy megnyugtató feltételeket biztosítson számára öregkorára, és a korábbi emelkedő tendenciát megtörve újra csak 31 százalékuk gondolja úgy, hogy ez alapvetően az egyének személyes felelőssége. A megkérdezettek 71 százaléka kiszámíthatatlannak tartja a jövőbeni pénzügyeit. Beszédes adat azonban, hogy azoknál, akik már élnek az öngondoskodás valamely formájával, ez az arány kisebb mértékű: ők megtakarításaik birtokában kissé jobb színben látják a következő évtizedeket, 65 százalékuk tartja kiszámíthatatlannak a jövőbeni pénzügyi helyzetet, szemben az öngondoskodást nem folytatók 85 százalékos mértékével. A kutatás tavaly nyári elindítása óta folyamatosan csökken azok száma, akik rendelkeznek kisebb-nagyobb mértékű vésztartalékkal. Másfél éve még minden 100 megkérdezettből 28-nak, ma már csak 22-nek van félretett pénze rendkívüli kiadás esetére. Csökkenés látható a vésztartalék mennyiségében is: aki rendelkezik ilyennel, annak a tavaszi helyzethez képest 3 hónappal rövidebb időre, most már csak 11-13 hónapig tartana ki a "feltört malacpersely" - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.