Gazdaság

Javában zajlik az aratás, a termés minősége vegyes

Javában zajlik az aratás, a termés minősége vegyes

2012. július 8., vasárnap
Javában zajlik az aratás, a termés minősége vegyes

Országszerte javában zajlik az aratás, az őszi búza termésátlaga 3,3 és 4,5 tonna között szóródik hektáronként, és a learatott gabona minősége is vegyes, sok helyütt nem tett jót a szárazság.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának legfrissebb adatai szerint 6238 hektáron 28 553 tonna búzát arattak le, ami hektáronként 4,58 tonnás átlagnak felel meg. Ez alacsonyabb a 2011-es termésátlagnál; tavaly 4,78 tonna búzát takarítottak be hektáronként. A Földművelésügyi Igazgatóság információi szerint tavalyi, tonnánként 50-55 ezer forintos áron van kereslet az őszi búzára.

Tamási Balázs

, a Tolna Megyei Agrárkamara vezető tanácsadója arról számolt be az MTI-nek, hogy a takarmánybúzáért 52, a malmi búzáért 54 ezer forintot kínálnak tonnánként. Sok helyen azonban csak takarmánynak alkalmas a búza, a nagy meleg miatti kényszerérés nem tett jót a minőségnek - jegyezte meg. A kamara tanácsadója szerint jelentős szabad búzakészletek lesznek, mert a termelők arra számítanak, hogy a tonnánkénti ár megközelíti vagy meg is haladja majd a 60 ezer forintot.

Maros Norbert

, a Tolna Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének titkára az MTI érdeklődésére szintén a tavalyiakhoz hasonló árajánlatokról számolt be, hozzátéve, hogy értékesítés még nem történt, és az árakban is nagy térségi különbségek vannak. Bács-Kiskunban a közel 30 ezer hektáron termesztett őszi árpa aratása a napokban lényegében befejeződött – közölte az MTI-vel a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezető falugazdásza.

Szabó János

elmondta: az árpa termésátlaga hektáronként 4 tonna körüli, ám a hozamokban területenként rendkívül nagy – 2,5-6 tonna közötti - szórás mutatkozik. A termés összességében gyenge-közepes, ám az időjárást figyelembe véve felülmúlja a várakozásokat. Az összességében mintegy 72 ezer hektáron vetett őszi búza aratása egy hete tart Bácsban, ahol a napsütéses, száraz időnek köszönhetően a munka mintegy negyedével már végeztek a gazdák. A kenyérgabona az árpával szemben az előzetesen várt hozamok alatt "teljesít" – fogalmazott a szakember. A hozamok eddig 3-3,5 tonna között mozognak – tette hozzá, jelezve, hogy a héten a tritikálé betakarítása is elindult. Az első adatok arra utalnak, hogy ennél a növénynél ugyancsak gyenge, hektáronként 2-2,5 tonnás termés várható. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője,

Kiss Róbert

elmondta: felgyorsította a kalászosok érését az elmúlt hét rendkívül száraz és meleg időjárása. A megye gazdaságai az őszi árpa aratását már június harmadik harmadában megkezdték, a termést adó közel 18 000 hektárból eddig mintegy 13 ezerrel végeztek. A termésátlag jelenleg megközelíti a 3,5 tonnát hektáronként. Egy hete az őszi búza betakarítása is tart: az összesen 137 443 hektáron termesztett kenyérgabonából eddig mintegy 15 000 hektár aratásával végeztek a gazdálkodók; a 3,3 tonna/hektáros átlagtermés közepesnek mondható. Az őszi búza az előzetes várakozásoknál gyengébben teljesít, míg az őszi árpa eddig elért termésátlagai jobbak a vártnál – jelezte az igazgató, hozzátéve, ennek oka, hogy az őszi búzánál korai éréscsoportba tartozó, illetve a gyengébb víz- és tápanyag- gazdálkodású, kisebb hozamokat ígérő területek betakarítását kezdték el a termelők. A kalászos gabonafélék Szolnok megyei termőterülete az országos termőterület 11 százalékát teszi ki. A gabonafélék közül ez a vidék rendelkezik az országban a legnagyobb őszi búza (az országos termőterület 12,7 százaléka), illetve a második legnagyobb őszi árpa (az országos termőterület 10 százaléka) termőterülettel. A helyi termelők mintegy 800 korszerű kombájnnal végezik az aratást. Optimális időjárási körülmények mellett e géppark napi teljesítménye elérheti a 14 000 hektárt. Készleten lévő gabona nincs a megyében, az új betakarítású gabonák raktározása a rendelkezésre álló tárolókapacitás bevonásával biztonságosan megoldható, a nyári betakarítási időszakban raktározási gondok nem várhatóak – közölte Kiss Róbert. Békés megyében a 101 000 hektár betakarítható őszibúza-terület felénél tart az aratás, a termés 40-50 százaléka már a raktárakban van, az átlagos hozam az eddig betakarított területek adatai szerint megyei szinten 3,7-3,8 tonna körül alakul – tájékoztatta az MTI-t

Varjú Mónika

, a Békés Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. Hozzátette: a termés 95 százaléka kiváló minőségű. Varjú Mónika a többi kalászos növényről elmondta: az őszi árpa betakarítása lassan befejeződik, a megyében 12 600 hektár területen átlagosan 3,8-3,9 tonna volt a hozam. A tavaszi árpa betakarítása az őszi búza után indul, 2012-ben a gazdálkodók 9.800 hektárról takarítják be a növényt. Az aszályos időjárás a búza termésmennyiségét és minőségét már nem befolyásolja Békés megyében, a kalászokban a szemek biológiai érése az aratás idejére befejeződött, jó a búzák hektoliter súlya, telítődtek a szemek a sok májusi csapadéknak köszönhetően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.