Gazdaság

Csak az import tarthatja kordában a barackárakat

Csak az import tarthatja kordában a barackárakat

2012. július 6., péntek
Csak az import tarthatja kordában a barackárakat

Kevés lesz a kajszi- és őszibaracktermés, ez felfelé, ám a régióban bőséges kínálat lefelé nyomhatja az árakat - írta a Napi Gazdaság pénteken.

A tavaszi fagy miatt az átlagos évi 30-40 ezer tonnához képest most mindössze 8-9 ezer tonna körül alakul a hazai kajszitermés - mondta a lapnak

Szabó József

, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csonthéjasbizottságának vezetője. A hőség miatt kényszerérésben lévő, a szokásoshoz képest kisebb és gyengébben fejlett termést várhatóan a szokásosnál jóval korábban, legkésőbb tíz napon belül már be is takaríthatják. Kajsziból és őszibarackból kimondottan nagy az árualap az unióban, ami egyúttal nyomott árakat hozhat a belpiacokra, és a hazai feldolgozóipar nem képes magas árakkal kompenzálni a hazai terméskiesést. A termelők szerint viszonylag elfogadható árat - 180-190 forintot kilogrammonként - a pálinkafőzdék adnak a kajsziért. Az őszibarack is hamarabb érik a szokásosnál, termelői ára a frisspiaci gyümölcs esetében kilogrammonként 200 forint körül alakul, az ipari felvásárlási árak most formálódnak. A lap szerint jelenleg a barack fogyasztói ára duplája a tavalyinak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.