Gazdaság

Száz milliárd felett a Széchenyi Kártya Program hitele

Száz milliárd felett a Széchenyi Kártya Program hitele

2012. április 25., szerda
Száz milliárd felett a Széchenyi Kártya Program hitele

Elérte az 1000 milliárd forintot a tíz éves Széchenyi Kártya Programon belül nyújtott hitelek összege - közölte a KA-VOSZ Zrt. szerdán az MTI-vel.

A hiteligénylések száma az elmúlt tíz évben meghaladta a 218 ezret és több mint 162 ezer hitelügylet jött létre. A kártyabirtokosok gazdasági stabilitása, pénzügyi ereje növekedett, ami a válság alatt nagyban hozzájárult a munkahelyek megtartásához - áll a közleményben. A programot a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások forgóeszköz-finanszírozásának segítésére, valamint az átmeneti likviditási nehézségeinek áthidalására hozták létre. A maximálisan igényelhető hitelösszeg a kezdeti 1 millió forintról 2003 júliusában 5 millió forintra, 2004 júliusában 10 millió forintra, 2006 májusában pedig 25 millió forintra emelkedett. A program elemei összevontan akár 150 millió forint hitelösszeget is elérhetnek. A Széchenyi Kártya Konstrukció 2010-ben bővült programmá. Ekkor vezették be a forgóeszközhitelt és a beruházási hitelt. A program elemei egymásra épülnek és egyidejűleg is felhasználhatók. 2011 szeptember 1-jétől a KA-VOSZ Zrt. a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával elindította az Agrár Széchenyi Kártya konstrukciót, 2012 tavaszától pedig igényelhető az uniós pályázatokon való részvételt segítő a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel. A hitelintézetekhez mintegy 300 iroda továbbítja a hitelkérelmeket. A vállalkozások hitelhez jutását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., illetve Agrár Széchenyi Kártya esetén az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességvállalása segíti. Az állam az egyes ügyletekhez kamat- és garanciadíj támogatást biztosít. A Széchenyi Kártya "klasszik" szabadon felhasználható folyószámlahitel a már legalább egy éve működő mikro-, kis- és középvállalkozások átmeneti pénzügyi gondjainak megoldására. A kamat mértéke jelenleg havi 1 százalék alatt van, a 25 millió forint összegű hitel szabadon felhasználható. A Széchenyi Forgóeszközhitel futamideje legfeljebb 36 hónap. Az igényelhető hitel összege 1 millió forinttól 25 millió forintig terjedhet. A Széchenyi Beruházási Hitel legfeljebb 50 millió forint összegben igényelhető, akár 10 éves futamidőre is. A vállalkozás beruházásainak, fejlesztéseinek megvalósítását segítő hitel felhasználható ingatlan vásárlásra, építésére és tárgyi eszközök beszerzésére. Az Agrár Széchenyi Kártya az agrárium igényeire szabott hitelkonstrukció. A legfeljebb három éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege 500 ezer és 25 millió forint között mozog, amelyhez a magyar állam 2 százalékos kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít. A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel az EU-s pályázatokon való részvételt, vagy a nyertes projektek megvalósítását segíti. Az igényelhető hitelösszeg egytől 50 millió forintig terjedhet, futamideje 12-120 hónap. A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel az elnyert EU-s forrásokat előlegezi meg. Az igényelhető hitelösszeg egy és 50 millió forint közötti, a futamidő pedig 12-60 hónap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.