Gazdaság

A MÁV kormányzati-negyed területért 8 milliárd forintot kapott

A MÁV kormányzati-negyed területért 8 milliárd forintot kapott

2012. március 6., kedd
A MÁV kormányzati-negyed területért 8 milliárd forintot kapott

A kormányzati-negyed építkezéshez átadott mintegy 7 hektár nagyságú terület vételára összesen mintegy 8 milliárd forint volt, ezen belül 5 milliárd forintot tett ki az állam által a kiürítés költségeire kifizetett rész, a maradék 3 milliárd forint adósság-elengedés - közölte az MTI érdeklődésére kedden a MÁV Zrt.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a kiürítéskor több egységet, funkciót költöztetett ki a területről, a legjelentősebb ilyen funkció a motorkocsi karbantartó bázis volt, amely Istvántelken kapott helyet. A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint 2011-ben azért kérték a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (KEHI), hogy vegye fel vizsgálati programjába a beruházást, mert a motorvonat mosó berendezést szállító alvállalkozó jelezte, hogy nem jutott hozzá az alvállalkozói díjához, így szerinte az eszközök az ő tulajdonában vannak. A vasúttársaság hangsúlyozta: a fővállalkozót kifizették. Magyar Nemzet keddi számában azt írta, hogy hűtlen kezelés, sikkasztás és adócsalás gyanújával ismeretlen elkövető ellen tett büntetőfeljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a legfőbb ügyésznél a MÁV karbantartó bázisának áthelyezése kapcsán. A lap azt közölte: a Kehi szerint 580 millió forintos kár érhette a MÁV-ot a hamvába holt kormányzatinegyed-beruházás kapcsán, amikor elköltöztették karbantartó bázisukat a Nyugati pályaudvar mögötti területről. A Magyar Nemzet állítása szerint a kivitelezéssel egy MSZP közeli céget bíztak meg, amelynek valós munkavégzés nélkül fizettek ki több százmillió forintot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.