Gazdaság

Az euróözevet pénzügyi stabilitását is leértékelték

Az euróözevet pénzügyi stabilitását is leértékelték

2012. január 17., kedd
Az euróözevet pénzügyi stabilitását is leértékelték

Megvonta az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer (EFSF) lehetséges legjobb, "AAA" hosszú távú osztályzatát hétfőn a Standard & Poor's, miután a múlt hét végén kilenc euróövezeti tagállam adósbesorolásait rontotta, és ennek keretében megvonta két EFSF-garanciavállaló eurótagállamtól, Franciaországtól és Ausztriától is az "AAA" szuverén minősítést.

Az S&P hétfő este Londonban bejelentette, hogy a pénzügyi stabilitási eszköz hosszú futamú osztályzatát - amelyet december elején vett leminősítést valószínűsítő negatív felülvizsgálat alá - egy fokozattal "AA plusz"-ra süllyesztette. A hitelminősítő egyben levette az EFSF osztályzatát a negatív megfigyelési listáról, és alakuló kilátást adott rá; ez a stabil és a negatív kilátás közötti köztes fokozat. A leminősítés indoklásában a Standard & Poor's felidézte: amikor december 6-án negatív felülvizsgálat alá vette az EFSF besorolását, akkor kilátásba helyezte, hogy ha az EFSF-re garanciákat nyújtó, "AAA" osztályzatú eurótagállamok közül "egynek vagy többnek" a besorolását rontaná, akkor a stabilitási eszköz osztályzatát az "AAA"-ról legalacsonyabbra visszasorolt valutauniós tagországok új minősítésének szintjére csökkentené. Ennek megfelelően csökkent most "AA plusz"-ra az EFSF besorolása, tekintettel arra, hogy annak a két eurótagállamnak - vagyis Franciaországnak és Ausztriának -, amelynek adósosztályzatát a Standard & Poor's "AAA"-ról rontotta a múlt héten, jelenleg a korábbi "AAA"-nál szintén egy fokozattal gyengébb, "AA plusz" hosszú futamú besorolása van a cégnél. Az S&P hétfői londoni indoklásában közölte: miután Franciaország és Ausztria elvesztette "AAA" státusát, az EFSF által kibocsátott, besorolással ellátott hosszú futamidejű adósságkonstrukciókat már nem támasztják alá teljes mértékben a Standard & Poor's listáján "AAA" szuverén besorolással szereplő garanciavállaló eurótagállamok garanciái. Londoni pénzügyi elemzők alig néhány órával a Standard & Poor's hétfő esti bejelentése előtt megjósolták, hogy erősítő lépések nélkül hamarosan az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer "AAA" besorolása is veszélybe kerülhet a francia és az osztrák "AAA" szuverén besorolás megvonása nyomán. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) fejlett térségi közgazdászai befektetők számára összeállított hétfői elemzésükben kimutatták, hogy az EFSF-kötelezettségekre vállalt tagállami garanciák értéke 780 milliárd euró, a kedvezményezett országok garanciavállalását nem számítva pedig 726 milliárd euró. A Standard & Poor's által péntek éjjel bejelentett tömeges leminősítésig a nem EFSF-kedvezményezett tagállamok 726 milliárd eurós garanciavállalásából 62 százalék jutott az "AAA" osztályzatú eurótagállamokra, így az EFSF hozzávetőleg 450 milliárd euró finanszírozást hajthatott fel a megingott pénzügyi helyzetű valutauniós gazdaságok támogatására a piacról anélkül, hogy veszélybe sodorta volna saját "AAA" besorolását. Ezért kapott az EFSF - amelynek névleges kihelyezési kapacitása 440 milliárd euró - "AAA" minősítést a nagy nemzetközi hitelminősítőktől. Franciaország és Ausztria kiesésével azonban az "AAA" kategóriájú garanciavállalások aránya a teljes kötelezettségvállalási állományon belül 37 százalékra zuhant - állt a Bank of America-Merrill Lynch hétfői londoni elemzésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.