Gazdaság

Közel a megegyezés a kormány és a Bankszövetség között

Közel a megegyezés a kormány és a Bankszövetség között

2011. december 14., szerda
Közel a megegyezés a kormány és a Bankszövetség között

Közelednek az álláspontok a Bankszövetség és a kormány között a devizahitelesek kockázatait enyhítendő megoldásokban - írta a Napi Gazdaság szerdán.

A lap idézi

Patai Mihályt

, a Bankszövetség elnökét, az UniCredit Bank vezérigazgatóját, aki egy szakmai konferencián azt mondta, közel állnak a megoldáshoz, és bízik abban, hogy néhány napon belül megismerhetők lesznek a részletek. Olyan érdemi, hosszú távú megállapodásra készülnek, amely alapvetően határozza meg a lakossági bankolás jövőjét, ám e területen a megállapodás ellenére sem vár komolyabb fejlődést a szakember. A vállalati hitelezésben - bizonyos szektorokat kivéve, mint az építőipar vagy az ingatlan - véleménye szerint lenne remény előrelépésre, ám a fejlődést a következő évekre várt likviditási hiány mérsékelheti. A következő 3-5 évben a szűkülő likviditás miatt sokkal visszafogottabban tudnak majd kihelyezni a bankok, ami azt is jelenti, hogy a hazai bankrendszer tervezett profitja drasztikusan csökken, hiszen nyereségének 40-42 százalékát eddig a hitelezésből szerezte - írta a Napi Gazdaság. A lap hozzáteszi: a szektor épp annak köszönhetően tudja viszonylag jól viselni a válság és a szabályozói környezet okozta nehézségeket, hogy 2003-2009 között a megtermelt profit 70 százalékát itt hagyták a bankok, ami példátlanul magas a régióban. Patai Mihály szerint a politikai és a pénzügyi elit közötti vezető szerep változott - a politika visszavette primátusát. A szabályozási környezet ennek nyomán alaposan szigorodik, ezzel párhuzamosan az ügyfelek érdekérvényesítési képessége is nő, még ha ez a bankoknak nem is tetszik - idézte a Bankszövetség elnökét a napilap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.