Gazdaság

Az emlőrák megelőzésére két új mammográf üzemel Szegeden

Az emlőrák megelőzésére két új mammográf üzemel Szegeden

2011. december 8., csütörtök
Az emlőrák megelőzésére két új mammográf üzemel Szegeden

Két új digitális mammográf révén tovább javul Szegeden az emlőrák diagnosztizálásának lehetősége; az egyik készülék a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ rendelőintézetébe, a másik a patológiai intézetben működő emlődiagnosztikai egységbe került - közölte a klinikai központ az MTI-vel.

A központ tájékoztatása szerint e módszer során is röntgensugárzást alkalmaznak, azonban 25 százalékkal csökken a sugárterhelés. A kisebb expozíciós hibákat ki lehet küszöbölni, így a felvételek ismétlése elkerülhető. A mammográffal végzett mintavételek tehát gyorsabban és pontosabban végezhetők el. A közleményben kiemelték, hogy az emlőráknál - mint a legtöbb tumornál - a terápia eredménye annál hatékonyabb, minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, ezért nagyon fontos, hogy a 40 év feletti nők járjanak rendszeresen ellenőrzésre, illetve kétévente vegyenek részt az ingyenes mammográfiai szűrővizsgálatokon. Egy friss reprezentatív felmérés szerint a 45 év feletti magyar nők csaknem 40 százaléka jár mammográfiai vizsgálatra, a fiatalabb korosztály körében kevéssé ismert a mammográfia. A felmérés eredményei szerint a nők 8 százaléka azért hanyagolja el a vizsgálatot, mert nem érzi azt szükségesnek - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.