Gazdaság

Portugália leminősítésének nincs komolyabb hatása Magyarországon

Portugália leminősítésének nincs komolyabb hatása Magyarországon

2011. július 6., szerda
Portugália leminősítésének nincs komolyabb hatása Magyarországon

Portugália leminősítésének nem volt jelentős hatása sem a magyar részvénypiacra, sem a forintra, sem a magyar CDS árazásra.

A Moody's Investors Service kedden késő este rendkívül agresszív mértékű, egyszerre négyfokozatú leminősítéssel megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Portugáliától, egyebek mellett arra a véleményére hivatkozva, hogy Portugáliának egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége. A hírre kedden este gyengült az euró és a forint is, a svájci frank pedig erősödött.

Suppan Gergely

, a Takarékbank elemzője szerint bár szerdán reggel érezhető volt a bizonytalanság a piacokon délutánra már "túl is jutottunk" a bejelentés hatásán. Az euróhoz képest a forint csak mintegy 60-80 fillérrel áll gyengébben, mint egy napja, a svájci frank azonban ismét a 220 forintos szinthez közelít. Magyarország törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak árazása, a CDS felár sem ugrott meg úgy, mint például a görög adósságválságról szóló első hírek idején, amikor megközelítette a 300 bázispontot. Magyarország szuverén adósságának CDS-árazásai szerdán mérsékeltebb drágulással 277 bázispont környékén mozogtak a 265,3 bázispontos előző zárószint után. A legsúlyosabb pénzügyi helyzetben lévő euróövezeti tagország, Görögország CDS-díjszabása például a szerdai londoni forgalomban 2.190 bázispont közelébe emelkedett a 2.091,3 bázispontos előző esti záróról, vagyis a görög államadósságra köthető törlesztésbiztosítási ügyletek ára tízmillió euró görög adósságra számítva jelenleg megközelítik a 2,2 millió eurót. Ez világrekord CDS-árazás bármely szuverén adós esetében. Arra hívta fel a figyelmet Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője is, hogy egyre inkább elkülönítik a befektetők a közép-európai országokat az euróövezeti perifériális országoktól. Hatása ugyan volt a leminősítésnek, de az elemző szerint nem jelentős és nem is tartós. A magyar részvénypiac sem "lóg ki a sorból", sőt felülteljesítő, miután az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek az enyhe negatív nyitást követően tovább estek szerda délelőtt a Portugália leminősítése nyomán csökkenő banki árfolyamok miatt. A BUX csak kissé gyengült, 22.285 ponton állt kora délután, 0,41 százalékkal gyengébben a keddi záróértékénél. Az OTP gyengült leginkább, kettő óra után 0,86 százalékkal 5.849 forintra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.