Gazdaság

A Moody's továbbra sem bízik a magyar bankokban

A Moody's továbbra sem bízik a magyar bankokban

2011. július 26., kedd
A Moody's továbbra sem bízik a magyar bankokban

A magyar bankrendszer besorolási kilátása továbbra is negatív, mivel az eszközállomány minőségének további romlása várható, a jövedelmezőség gyenge marad és a működési környezetet változatlanul bizonytalan Magyarországon - írja a Moody's Investors Services hitelminősítő "Banking System Outlook: Hungary" című jelentésében.

A kedden nyilvánosságra hozott dokumentumban, amely az elkövetkező 12-18 hónap várakozásait tükrözi, a hitelminősítő kiemeli, hogy a magyar bankrendszert továbbra is a devizaeladósodottság magas, 70 százalékot meghaladó aránya jellemzi, ami magas kockázatokkal jár. Elsősorban az jelent veszélyt, hogy a forint 30 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben, és a magyar háztartások nem rendelkeznek devizajövedelemmel, így kevésbé tudják teljesíteni adósi kötelezettségeiket - írja jelentésében a hitelminősítő. A Moody's szerint további nehézségeket okoz, hogy a gyengélkedő ingatlanpiac, illetve a rosszul teljesítő kis- és középvállalkozások is hitelpiaci kockázatot jelentenek a bankszektorra nézve. A jelentés a Magyar Nemzeti Bank előrejelzését idézi: a bankok portfolióiban a problematikus hitelek aránya 2011-ben a lakossági szektorban várhatóan 13 százalék fölé emelkedik az előző évi 11 százalékról, míg a vállalati szférában 15 százalék fölé az előző évi 12,4 százalékról. A Moody's jelentésében hangsúlyozza, hogy 2010-ben súlyosan csökkent a bankok jövedelmezősége, elsősorban a kockázati költségek növekedése, az üzleti volumen zsugorodása, illetve a bankokra kivetett különadó miatt. Kedvezőtlen helyzetet teremt az is, hogy a legjobban teljesítő, exportorientált magyar vállalkozások, amelyek jelenleg a gazdasági növekedést erősítik elsősorban külföldi hitelezéssel élnek. Ezek a negatív tényezők csökkentik a gyengébb tőkemutatókkal rendelkező bankok lehetőségeit, hogy egészséges tőketartalékokat tartsanak fenn a bizonytalan makrogazdasági környezetben, ami a kockázattal súlyozott eszközállomány csökkenéséhez vezethet - írja a Moody's. A hitelminősítő ugyanakkor kiemeli, hogy a legtöbb magyarországi pénzintézet egészséges pénzügyi mutatókkal rendelkező külföldi bank tulajdonában van, így a korábbiakhoz hasonlóan a jövőben is számítani lehet támogatásukra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.