Gazdaság

Tárgyalások a Pozsony-Schwechat kőolajvezetékről?

Tárgyalások a Pozsony-Schwechat kőolajvezetékről?

2011. február 14., hétfő
Tárgyalások a Pozsony-Schwechat kőolajvezetékről?

A „Nemet mondunk a csallóközi kőolajvezetékre“ elnevezésű polgári társulás felszólította Iveta Radičová kormányfőt: a Visegrádi Négyek ünnepi találkozója során tárgyaljon Weiner Fayman osztrák államfővel a Pozsony-Schwechat kőolajvezetékről is - adja hírül a Felvidék Ma hírportál.

Tomáš Mikulec

, a társulás elnöke szerint fontos, hogy ezen a találkozón a szlovák kormány feje egyértelműen tolmácsolja az osztrák félnek, hogy nem ért egyet azzal az útvonallal, amelyhez Ausztria görcsösen ragaszkodik. Mikulec sajtóközleménye szerint Szlovákia energetikai szempontból nincs rászorulva erre a beruházásra, amelynek megvalósítása veszélybe sodorná a védett csallóközi ivóvízforrásokat. A víz a 21. század stratégiai nyersanyaga, áll a nyilatkozatban. A polgári kezdeményezést pozsonyi egyetemi hallgatók alapították. 2010. február 5-én aláírásgyűjtést kezdtek a tervezett vezeték megépítése ellen. A Slovnaftot és a schwechati kőolajfinomítót összekötő vezeték terve nem, eddig azonban mindig megbukott a környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezése miatt.

Miklós László

volt környezetvédelmi miniszter, az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke portálunknak elmondta: minisztersége idején többször került le napirendről a kérdés. Hozzátette azt is: Szlovákiában komplex módon kellene foglalkozni a természet és a nagy kőolaj-, illetve gázvezetékek ügyével. A tiltakozás a Slovnaft-Schwechat vezeték miatt erőteljes, miközben itt egy korszerű, biztonságos, 21. századi technológiával készült vezeték épülne, s közben senkit nem érdekel, hogy az elavult technológiájú, elöregedett Barátság kőolajvezeték is itt van, létezik, egy része benyúlik a Csallóközbe, s ugyanúgy veszélyezteti az ivóvízforrásokat. Miklós László szerint ezzel a kérdéssel is foglalkozni kellene, s nem lenne szabad megvárni, hogy egy üzemi baleset kényszerítsen rá bennünket. Miklós László arra is felhívta figyelmünket, hogy a vezetékhálózat számos természetvédelmi területet szel keresztül Szlovákiában, többek közt a Szlovák Karszt védett övezeteit és vízforrásait is veszélyezteti. Helyesnek tartja hát, hogy az újabb lehetséges vezetéket közfigyelem kíséri, de szükségesnek látná, hogy a mozgalom itt ne álljon meg. A magyarországi vörösiszapömlés óta különösen oda kellene figyelni az elavult, elöregedett technológiákra, technikai rendszerekre, köztük a Barátság kőolajvezetékre is, hogy ne időzített bombaként ketyegjen alattunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.