Gazdaság

Igazságosabb lenne a progresszív adórendszer

Igazságosabb lenne a progresszív adórendszer

2011. február 25., péntek
Igazságosabb lenne a progresszív adórendszer

A magyar lakosság csaknem háromnegyede egy progresszív adórendszert tartana igazságosabbnak, és a megkérdezettek többsége szerint az új adószabályok tovább növelik a szegények és gazdagok közötti különbségeket - ismerteti a pénteki Népszabadság a Medián legfrissebb, a lap megbízásából készített felmérését.

Az adóváltozásokkal a személyijövedelemadó-fizetők kevesebb mint ötöde járt jól, és a csalódottság hatással lehetett a kormánypárt támogatottságára is - derül ki a Medián február 11. és 15. között készített, 1200 fős, országos, reprezentatív felméréséből. A válaszadók valamivel több mint fele (52%) gondolja úgy - akárcsak 10 éve -, hogy az államnak inkább azokat kellene anyagilag segítenie, akik szegényebb körülmények között élnek, míg 42 százalékuk szerint inkább azokat, akik munkájukkal és magatartásukkal kiérdemelték. Ugyanakkor 10 év alatt jelentősen változott a progresszív adózás híveinek aránya: 54-ről 73 százalékra nőtt, miközben az egykulcsos adót igazságosabbnak tartóké 44 százalékról 25 százalékra csökkent. Az új adószabályok fogadtatása nem igazán kedvező: a megkérdezettek alig negyede osztja azt a véleményt, hogy az új rendszer hatékonyabb és ösztönzi a gyermekvállalást. A válaszadók 65 százaléka, a kormánypárti szavazók közül is csaknem minden második gondolja úgy, hogy az új rendszer inkább tovább növeli a szegények és gazdagok közötti különbséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.