Gazdaság

32 milliárdot tettünk az orvosi köpeny zsebébe

32 milliárdot tettünk az orvosi köpeny zsebébe

2010. szeptember 3., péntek
32 milliárdot tettünk az orvosi köpeny zsebébe

Fejenként átlagosan 9600 forint hálapénzt fizetett ki tavaly a gazdaságilag aktív magyar lakos, ami összességében 32 milliárd forintot jelent – írta meg a Világgazdaság a GKI-EKI Egészségügyi Kutatóintézet felmérését ismertetve. A megkérdezettek közel fele úgy véli, hogy paraszolvencia nélkül az emberek nem kapnak megfelelő ellátást, a többség szerint a hálapénzzel különleges figyelem, kedvesség jár.

A kutatás szerint a háziorvosok aktív korú pácienseik negyedétől, a szakorvosok közel harmadától, míg a kórházi orvosok betegeik közel 80 százalékától számíthatnak paraszolvenciára. Az egészségpénztári tagok átlagosan 7900 forintot adnak, tehát 25 százalékkal kevesebbet, mint a tagsággal nem rendelkezők, holott ők többször találkoznak orvossal. A felmérésben részt vevők 58 százaléka az esetek többségében tudja, mikor „illik” adni, és azt is, mennyit. A hálapénzt nem adók 15 százaléka csak azért tesz így, mert nem tudja, kinek mennyit kellene adnia. Az aktív korú lakosság az utóbbi egy évben átlagosan hat alkalommal vett igénybe egészségügyi ellátást, illetve jelent meg látogatóként kórházban, ily módon ennyiszer került olyan helyzetbe, amikor hálapénzt adhatott. (forrás:

VG.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.