Gazdaság

Célegyenesben a határmenti magyar-román kkv kutatás

Célegyenesben a határmenti magyar-román kkv kutatás

2010. július 4., vasárnap
Célegyenesben a határmenti magyar-román kkv kutatás

A magyar és román határ mentén kkv-kutatás zajlik, melynek célja a térség vállalkozásai innovációs, együttműködési képességeinek, valamint nemzetköziesedésének vizsgálata. Az eredmények a régió gazdaság- és vállalkozásfejlesztési politikáit is befolyásolhatják.

2009 novemberében a Szegedi Tudományegyetem, a szegedi székhelyű Fiatal Kutató Közgazdászok Egyesülete és a Temesvári Nyugat Egyetem együttműködésével kutatás indult a magyar-román határmenti térségben lévő kis- és középvállalkozások vizsgálatára. Az InCoDeSME elnevezésű projekt célja a Csongrád és Békés, valamint Temes és Arad megyékben székelő kkv-k működésének, innovációs és együttműködési hajlandóságának, aktivitásának feltérképezése, majd fejlesztési javaslatok megfogalmazása a szakpolitikai döntéshozók számára, valamint az eredmények széleskörű disszeminációja. A konzorcium munkáját és a kutatás sikerét a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a Magyar és Román Állam támogatja. A projekt első időszakában elkészültek azok a szakirodalmi és állapotfelmérő tanulmányok, amelyek összegzik a külföldi tapasztalatokat és megalapozzák a kérdőíves kutatást. Jelenleg a román és a magyar megyékben egy egységes kérdőíves felmérés zajlik, amely a vállalkozások innovativitását, együttműködési készségeit és nemzetköziesedését kutatja és a munka a tervek szerint egy hónapig tart. A végleges eredmények bemutatása, megismertetése a térség vállalkozásfejlesztési, innovációs és önkormányzati szakembereivel, illetve az érdeklődő vállalkozókkal, kutatókkal egy novemberben tartandó workshopon valósul meg, ahol a résztvevők CD könyv formájában is kézhez kapják a tanulmányokat. A kutatócsoport tagjai arra számítanak, hogy a megbízható kutatási adatok, eredmények hatására a későbbiekben a tényleges problémára irányuló határon átívelő fejlesztési programokat, akciókat lehet végrehajtani. A projekt emellett vélhetően hozzájárul a román-magyar határ mentén működő kkv-k, kutatási szervezetek és vállalkozásfejlesztési intézmények együttműködésének erősödéséhez, a térségen belül keletkező és hasznosuló innovációk megvalósulásához. Bővebb információ:

www.fikuk.hu/incodesme

és

info@fikuk.hu

Kiadó: Fiatal Kutató Közgazdászok Egyesülete

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.