Gasztro

Advent illatai az ünnepi asztalon – egy tradicionális karácsonyi menüsor

Advent illatai az ünnepi asztalon – egy tradicionális karácsonyi menüsor

2009. december 23., szerda
Advent illatai az ünnepi asztalon – egy tradicionális karácsonyi menüsor
A karácsony elképzelhetetlen kulináris élvezetek nélkül. A készülődő ételek és sütemények illata belengi az egész lakást, otthon az egész család. A konyhai sütést-forgást, kapkodást varázsoljuk inkább közös adventi élménnyé, ünnepi pillanattá: készítsük el közösen azokat a tradicionális ízeket, melyeket generációkon át már nagymamáink is sütöttek-főztek. Hisz az együttlét a legnagyobb ajándék azoknak, kik szívünknek oly kedvesek.

Tápéi legényfogó leves

Hozzávalók:

- 60 dkg pulykahús - 2 fej vöröshagyma - 1 kg vegyes leveszöldség (répa, gyökér, zeller) - 2 ek. mustár - fél citrom - 4-5 babérlevél - só - bors - vegeta

Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk és olajon megpirítjuk, majd belerakjuk a kockákra vágott pulykahusit. Ezeket jól megpirítjuk. Ezután belekeverjük a mustárt és babérlevelet, és kb. 4 liter vízzel felengedjük. Ízlés szerint sóval, borssal és vegetával fűszerezzük. A közben elfőtt vizet pótoljuk. Amikor a hús már puha, tejfölös habarással besűrűsítjük. Betétként apró galuskával, vagy eperlevél tésztával tálaljuk. Tálaláskor citrommal kínáljuk, ízesítjük.

Süllő egészben

Hozzávalók: - 1 nagyobb vagy 2 kisebb süllő - só - paprikás liszt - olaj
Elkészítés: A süllőt megtisztítjuk, fejét, farkát rajtahagyjuk. Mindkét oldalát bevagdossuk és kívül, belül megsózzuk. Serpenyőben 1 ujjnyi olajat forrósítunk. A süllők gerincét a háta közepén megroppantjuk, hogy a hal homorítson. Paprikás lisztbe forgatjuk, és lefedés nélkül előbb az egyik, majd a másik oldalát is szép pirosra, ropogósra megsütjük. Majonézes krumpli salátával tálaljuk.

Majonézes burgonyasaláta

Hozzávalók: - 80 dkg burgonya - 2 evőkanál borecet - 2 evőkanál cukor - 1 kiskanál só - 10 dkg majonéz - 2 dl kefír - 1 evőkanál mustár - 1 csokor petrezselyem - 1 csokor snidling
Elkészítés: A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A borecetet a cukorral meg a sóval elkeverjük egy deci vízben, és a burgonyakockákra öntjük. Egy fél órán át állni hagyjuk, eközben néhányszor átforgatjuk. A majonézt a kefirrel meg a mustárral simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és snidlinget, majd a burgonyakockákat is beleforgatjuk. Salátalevelekkel bélelt tálban szervírozzuk.

Mákos bobajka (guba)

Hozzávalók: - 8 darab szikkadt kifli - 1 liter tej - vaníliás cukor - 15 dkg darált mák - 15 dk porcukor
Elkészítés: A kifliket karikákra vágjuk, leöntjük vaníliás cukorral ízesített forró tejjel. Ha fölszívta a tejet megszórjuk a cukros mákkal és azonnal tálaljuk. Édesszájúak vaníliasodóval is megbolondíthatják.

Karácsonyi almás püspökkenyér

Hozzávalók: - 1 kg alma - 30 dkg cukor - 2 tojás - 30 dkg liszt - 1 csomag sütőpor - ízlés szerint: dió, mazsola, aszalt gyümölcsök, csokidarabok, fahéj, reszelt citrom-, narancshéj
Elkészítés: A magvakat és aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk és lisztben megforgatjuk. Az almát lereszeljük, elkeverjük benne a cukrot és a tojásokat. Ebbe a masszába tesszük a tetszés szerinti finomságokat. Külön összekeverjük a lisztet a sütőporral és jól összedolgozzuk a fenti keverékkel. Sütőpapírral kibélelt, vagy vajjal kikent, lisztezett hosszúkás sütőformába öntjük. Közepesen meleg sütőben megsütjük. (A hőfokot ne vegyük feljebb, mert akkor megég az alja, a közepe pedig nyers marad. Ha a teteje nagyon pirul, fedjük le alufóliával.) Ha megsült a kenyerünk, kiborítjuk a formából és hűlni hagyjuk. Fehér- vagy étcsokoládé mázzal is bevonhatjuk. Tálalás előtt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, de becsomagolva is sokáig eláll.

Mézédes lovacskák

Hozzávalók:

Tésztához: - 250 g finom búzaliszt - 100 g méz - 100 g lágy vaj vagy margarin - 100 g nagyon finomra vágott kandírozott gyümölcs - 75 g barnacukor - 1 tasak vaníliás cukor - fél kávéskanál őrölt fahéj - fél kávéskanál őrölt szegfűszeg - 2 csapott teáskanál sütőpor

Mázhoz: - fél tasak vaníliaízű porcukor - 1 teáskanál fahéj - 1-2 evőkanál víz

Elkészítés: A mézet a vajjal vagy margarinnal, a cukorral és vanillincukorral keverés mellett felmelegítjük., amíg a cukor felolvad, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Dagasztó mozdulatokkal beledolgozzuk a többi hozzávalót. A tésztát 5 mm vékonyra nyújtjuk, és lovacskákat szaggatunk belőle. A figurákat egy tepsibe (kivajazott, sütőpapírral kibélelt) helyezzük, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Sütés után a süteményeket sütőrácson hagyjuk kihűlni. A porcukrot, fahéjat és vizet jól elkeverjük, hogy sűrű mázat kapjunk. Ezt papírtölcsérbe töltjük, és a figurákat kedvünk szerint kidíszítjük.

Forralt bor

Hozzávalók: - 750 ml vörös vagy fehérbor - 2 dl víz - 1 rúd fahéj - 6 dkg cukor vagy méz - 8 szem szegfűszeg - 2 szem szegfűbors - 1 narancs héja - fél citrom.
Elkészítés: A vörösbort 2 dl vízzel felhígítjuk, hozzáadjuk a fűszereket: a szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjat és cukrot. Nem túl magas lángon felhevítjük a bort a fűszerekkel együtt, miközben lassan kevergetjük. Fontos, hogy ne forraljuk fel a bort, mert elveszíti alkoholtartalmát. Miután felmelegítettük, adjuk hozzá a felszeletelt citromkarikákat és narancsot. Átszűrve, bögrébe kanalazva már fogyaszthatjuk is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.