Gasztro

Ó, te édes… barack!

Ó, te édes… barack!

2009. július 28., kedd
Ó, te édes… barack!
fofoto

Lehet fehér,lehet sárga, lehet kopasz,lehet szőrös, akár őszi, akár sárga - szeretjük a barackot. Széles a paletta, sokféle fajtája ismert: a lényeg, hogy mézédes legyen és csurogjon kezünkön a leve.

Jóllehet a legtöbbet frissen fogyasztunk belőle, a barack a nyári étlap aromában különösen gazdag, ugyanakkor egészséges kiegészítője. Kiváló befőttet, dzsemet lehet készíteni belőle, de felhasználhatjuk könnyű nyári sütemények töltelékeként és nyalánkságok elkészítéséhez is. A bátrabbak pedig húsos-barackos főfogásokkal is próbálkozhatnak. Álljon itt most kedvcsinálónak néhány receptajánlat a kísérletezéshez.

Sárgabarackos rizskehely

Hozzávalók:

- 1 kisebb citrom - 1 csomag vaníliás cukor - 40 + 80 g kristálycukor - só - 4 dl tej - 120 g kerek szemű rizs - 500 g sárgabarack - 1 dl fehérbor - 1 kávéskanál őrölt fahéj - 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg - 1 evőkanál étkezési keményítő - 2 + 1 dl tejszín

Elkészítés:

sargabarackosrizskehely

A citrom levét kinyomkodjuk, héját felcsíkozzuk. A vaníliás cukrot a 40 g kristálycukorral, a citromhéjjal és 1 csipet sóval együtt a tejhez adjuk, felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve puhára-ragacsosra főzzük. Hideg vízfürdőben kihűtjük, végül kiemeljük belőle a citromhéj-darabokat. 80 g kristálycukrot aranybarnára pirítunk, felöntjük a borral és 2 evőkanál citromlével. Beletesszük a megtisztított, kimagozott sárgabarack-szeleteket (8-10 ép-szép barackot félreteszünk a díszítéshez), megszórjuk a fűszerekkel, élénk tűzön 2-3 percig főzzük. Hozzáadjuk a 2 evőkanál hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, éppen csak összeforraljuk (1 perc), majd jeges-hideg vízbe állítva kihűtjük. 2 dl tejszínt kemény habbáverünk. A rizshez keverjük előbb a maradék 1 dl felveretlen, majd a habbávert tejszínt. A barackmártással felváltva rétegesen kelyhekbe simítjuk, és legalább 2 órára behűtjük. Tálalás előtt a félretett sárgabarackkal díszítjük.

Őszibarackkal töltött pulykamell rántva

Hozzávalók:

- 2 fél, filézett csirkemell - 2 db felezett őszibarack - 8 dkg trappista sajt - só - panírozáshoz: liszt, zsemlemorzsa, tojás

Elkészítés:

csirkemellbarackkal

A pulykamellet felszeleteljük, kiklopfoljuk és sózzuk. Az előkészített, kiterített hússzeletekre halmozzuk a cikkekre szeletelt őszibarackot és a lereszelt sajtot, majd feltekerjük és fogpiszkálóval megtűzzük. Az így kapott töltött hengerkéket hagyományos módon panírozzuk és kisütjük. Burgonyakrokettel, vagy vajon pirított, frissen vágott petrezselymes burgonyával tálaljuk. A köretet kockára vágott karamellizált gyümölcsdarabkákkal is gazdagíthatjuk.

Fahéjas sárgabaracktorta

Hozzávalók:

- 50 dkg érett sárgabarack - 25 dkg liszt - 10 dkg cukor - 15 dkg joghurt - 2 tojás - 15 dkg vaj - 1 kiskanál szódabikarbóna - 1 csipet só - 1 csapott teáskanál őrölt fahéj - vaj és liszt a formához

Elkészítés:

barackostorta

Habosra keverjük a vajat a cukorral és a fahéjjal, hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, szódabikarbónát, a sót és a joghurtot. A felét egy kivajazott, kilisztezett forma aljába öntjük. Rárakjuk a megtisztított barackok felét, erre a maradék tésztát, végül a tetejére a többi barackot. 180 fokon 50 percig sütjük.

Sárgabarackos rakott csusza

Hozzávalók:

- 40 dkg csuszatészta - 1 kg sárgabarack - 50 dkg tehéntúró - 2 tojás - 1 zacskóvanília ízű pudingpor - 3 dl tej - 12 dkg vaj - 12 dkg cukor - 1 citrom

Elkészítés:

barackosrakottcsusza

A porcukorral habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a tojásokat, a citrom levét, lereszelt héját, a túrót és az elkészített pudingot. Kivajazott tűzálló tálba simítunk egy réteg túrót, ráterítünk egy adag sós vízben kifőzött tésztát, beterítjük a felszeletelt barack szeletekkel, majd ismét túró, tészta és túró következik. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Melegen tálaljuk.

Borban eltett őszibarack

Hozzávalók:

- 3 kg őszibarack - 400 g befőzési cukor - 0,5 l víz - 0,5 l fehérbor

Elkészítés:

barackbefott

A barackot forrázzuk le, és húzzuk le a bőrüket. Felezzükés szedjük ki a magjukat. A feleket vágjuk ketté, és töltsük az üvegekbe. A vizet a cukorral melegítsük meg, és csak a legvégén adjuk hozzá a bort. Az oldatot úgy öntsük az üvegekbe, hogy teljesen eltakarják a gyümölcsöt. Az üvegeket zárjuk le, és 30 percig 75 °C-on sterilizáljuk. Különösen finom, ha az apróbb, de ízletesebb barackból készítjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.