Egyház

Ferenc pápa közzéteszi a 2025-ös szent év bulláját

Ferenc pápa közzéteszi a 2025-ös szent év bulláját

2024. május 9., csütörtök
Fotó: Andrew Medichini
Ferenc pápa közzéteszi a 2025-ös szent év bulláját

Ferenc pápa közzéteszi a 2025-re meghirdetett szent év bulláját a Szent Péter-bazilikában csütörtök délután esedékes szertartáson, mellyel a többi között nyilvánosságra hozza a szent kapuk megnyitása időpontját.

FERENC pápa
Fotó: Andrew Medichini. 


 

Ferenc pápa vesperást vezet az Úr mennybemenetele ünnepe alkalmából, mely során kihirdeti és közzéteszi a szentévi bullát. A Szent Péter-bazilikában tartott szertartás Jézus mennybemenetelére emlékezik negyven nappal feltámadása után.

A szertartás során a bazilika szent kapujánál - amely jelenleg be van falazva - Ferenc pápa átadja a papság képviselőinek a szent évre vonatkozó bullát, amelyből részleteket olvasnak fel.
    

A dokumentum nyilvánosságra hozatalával a pápa hivatalosan meghirdeti a szent évet, közli a szent év kezdeti és befejezési dátumát, a bazilikák szent kapui megnyitása időpontjait, a szent év főbb eseményeit és témáit.

Az egyház történetében az első szent évet VIII. Bonifác pápa hirdette meg 1300-ban. Később úgy határoztak, hogy minden huszonötödik évben szent évet tartanak, melyet jubileumi évnek is neveznek. A szent év különleges kegyelmi és bűnbánati időszak, amikor a hívek bizonyos feltételek mellett teljes búcsút nyerhetnek. A gyóntatók egyes bűnök, egyházi büntetések, fogadalmak alól felmenthetnek.

A pápai bulla latin nyelvű dokumentum, mely arról az ólomhengerről kapta a nevét, melyben eredetileg őrizték. A bullát a pápa pecséttel látja el. A dokumentum a benne szereplő szöveg latin kezdősorairól kapja a nevét, amiként az enciklikák esetében is történik.
    

A mostani bulla a Spes non confundit (A remény nem okoz csalódást) szavakkal kezdődik.

A szent év hagyomány szerint a kereszténység központjának számító Szent Péter-bazilika szent kapujának ünnepélyes megnyitásával kezdődik, és karácsonytól karácsonyig tart. A szent évek között zárva tartott vagy befalazott szent kapukat a mindenkori pápa kalapáccsal töri át vagy kitárja. Az utóbbi negyedszázadban II. János Pál pápa az Incarnationis mysterium (A megtestesülés misztériuma) kezdetű bullával hirdette meg a 2000-es szent évet: a Szent Péter-bazilika szent kapuját 1999 karácsony éjszakáján nyitotta ki, majd ugyanezt tette a többi római bazilika szent kapuival.

Ferenc pápa 2015-re rendkívüli szent évet hirdetett meg a Misericordiae vultus (Az irgalmasság arca) kezdetű pápai bullával. Az első szent kaput azonban nem Rómában, hanem a Közép-Afrikai Köztársaságban, Bangui városában nyitotta meg.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.