Egyház

Ferenc pápa ismét békét sürgetett a világban

Ferenc pápa ismét békét sürgetett a világban

2024. április 1., hétfő
Ferenc pápa ismét békét sürgetett a világban

Ferenc pápa húsvéthétfői Szent Péter téri beszédében azért imádkozott, hogy Krisztus békéje eljusson a Földnek azon pontjaira is, ahol háborútól, éhínségtől, elnyomástól szenvednek az emberek.

Fotó: Vatican News

 

Az egyházfő a Mennyek királynője-imádság után beszélt. Egyúttal köszönetet mondott azokért a húsvéti üdvözletekért, amelyeket a világ minden részéből kapott magánszemélyektől, családoktól, közösségektől.

Ferenc pápa ezzel lezárta az ünnepi szertartások sorát, amelyeket személyesen vezetett törékeny egészségi állapota ellenére. Egyedül nagypéntek este nem vett részt a keresztúton a Colosseumnál.

Április 3-án jelenik meg a vele készített újabb interjúkötet, amelynek szerzője Javier-Martinez Brocal spanyol újságíró. Az El sucesor (Az utód) című könyvben Ferenc elődjével XVI. Benedekkel való kapcsolatáról vall. A spanyol és az olasz sajtóban is előzetesen közölt részletekben Ferenc pápa elmondta, hogy a Joseph Ratzinger bíborost 2005 tavaszán pápává megválasztó konklávén a bíborosok egy része rá, az argentin Jorge Mario Bergoglióra való szavazással akarták megakadályozni Ratzinger megválasztását.

A bíborosok esküt tesznek, hogy nem fedik fel, mi történt a konklávén, de a pápák megtehetik

- hangoztatta Ferenc.

Húsvéthétfőn is érvényben voltak a kiemelt biztonsági intézkedések a Vatikánban és Rómában. Rendkívüli készültségre volt szükség Nápolyban is, ahol a helyiek és a látogatók valósággal ellepték az utcákat: megtelt Pompeji és a szicíliai Palermo tengerpartja is, ahol a hőmérséklet elérte a 30 Celsius-fokot. Hagyomány szerint az olaszok húsvéthétfőt kirándulással, városnézéssel töltik.

Ezzel szemben a lombardiai Livigno síparadicsomban 24 óra alatt hatvan centiméternyi hó esett, amit erős viharok kísértek. A helyi polgármester felszólította a lakosokat és a turistákat, hogy ne hagyják el otthonukat vagy szállodájukat. A Dolomitokban található Marmolada szintén hóval borított csúcsait Afrikából érkező homokvihar színezte meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.