Egyház

„S az Ige testté lett...” + FOTÓK + VIDEÓ

„S az Ige testté lett...” + FOTÓK + VIDEÓ

2010. december 25., szombat
„S az Ige testté lett...” + FOTÓK + VIDEÓ
Éjféli misére gyűltek az alsóvárosi hívek a Mátyás téri templomban, hogy köszöntsék ezzel Jézus megszületését, egyben Isten emberré válását, mely nyomán a keresztény élet elkezdődött a Földön. Ami előtte történt, az előkészület volt; karácsonykor Isten Betlehemben emberi alakot öltött magára. A karácsony mindig is jelentős ünnepe volt a keresztényeknek. Máté evangéliumában, de különösen Lukácsnál olvashatjuk azokat a képekben gazdag tudósításokat, melyek mindig is megőrizték cáfolhatatlan igazságukat. A János-evangélium előszava Jézus születésének eseményét vallásfilozófiailag fejezi ki: „S az Ige testté lett.” A szentmisét celebráló Varga Kamill ferences szerzetes atya saját lelki útján keresztül beszélt a karácsony fontosságáról, a lélekben megtalált Krisztus élményéről.

Hagyomány és liturgia

Az éjféli misét, a karácsony ünnepének első szentmiséjét, december 24-ét követően éjfélkor tartják. Ragyogó fényesség miatt aranyos misének, a Jézus születését hirdető angyalokra utalva angyalmisének is nevezik. Az éjféli mise lezárja az adventet, föloldja a karácsonyi böjtöt, bevezeti az egész ünnepkört. A liturgia magyarázata szerint a törvény előtti kor jelképe, teológiai magyarázata szerint az éjféli mise a Fiú Atyától való örök születését ünnepli. A leghosszabb éjszaka közepén jelzi, hogy a Megváltó elűzi a sötétség hatalmait, születése megújítja a világot. Régebben ezért az éjféli misét sok helyen sötétben kezdték, s a „Dicsőség a magasságban Istennek...” fölhangzásakor borult fénybe a templom. Mivel az éjfél a napnak mindig a legtitokzatosabb pillanata, a néphitben a szellemek, a hazajáró lelkek és kísértetek ideje, s különös képzetek és hiedelmek fűződtek hozzá. Az éjféli mise órájára az advent minden várakozása összesűrűsödik: a jámbor lelkek jelet látnak mindenben, a titkok megnyílnak, a jövő föltárul, a folyókban tej és méz folyik; úrfölmutatáskor a vizek borrá változnak, az állatok megszólalnak. Többfelé éjféli mise előtt etetéssel, itatással kedveznek a jószágnak. Egy XIX. században följegyzett hagyomány szerint a Balaton Jézus születése pillanatában fakadt. Az éjféli misére vitték el a lucaszéket, hogy ráállva fölismerjék a boszorkányokat. A hiedelem- és szokásvilág tele van bőség-termékenység varázsló motívumokkal. Általános hiedelem szerint az éjféli misén legalkalmasabb Isten áldását, segítségét és oltalmát kérni. Ekkor feloldódik a karácsony vigíliájának böjtje, s a hazatérők ünnepi ételeket fogyaszthatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.