Egyház

Cserkészmesék: 20 éves a Márton Áron Cserkészcsapat - FOTÓK, HANGANYAG

Cserkészmesék: 20 éves a Márton Áron Cserkészcsapat - FOTÓK, HANGANYAG

2009. november 22., vasárnap
Cserkészmesék: 20 éves a Márton Áron Cserkészcsapat - FOTÓK, HANGANYAG
Húsz év nagy idő, húsz év egy csapat életében szinte végtelennek tűnik. De ez nem hozott magával feledést, hiszen az 550. számú Márton Áron Cserkészcsapat méltón ápolja elődeit, a korábbi cserkészek emlékét. Szombaton ünnepelte ugyanis fennállásának 20. évfordulóját a Tátra téri templomban és a közeli Apor Vilmos Közösségi Házban. A csapatzászló a cserkészinduló három strófájának eléneklése közepette vonult be az ünnepi díszbe öltözött terembe, ahol kis- és nagycserkészek fogadták. Gazdag programmal telt a cserkészek napja, hiszen a köszöntőt követően a földszinten megrendezett agapé (szeretetvendégség) különleges tortakreációval fogadta a résztvevőket: cukorba, csokiba és más finomságokba öntötték a cserkészlányok az elmúlt év Maros tutajtúrájának emlékét, majd az egyes túrák – ahogy „cserkészesen” nevezik, portyák – képeit nézhették meg. Sokszor felhangzott az este folyamán a cserkésztaps, de mindennél többször csendült fel az önfeledt gyermeki nevetés, ahogy a vetélkedő feladatait igyekeztek a kiscserkészek a legjobb tudásuk szerint teljesíteni. A Közösségi Házban megrendezett kiállításon a cserkészélet és a csapat számos érdekes tárgyát és képi emlékeit nézhették, foghatták kezükbe a fiatalok.

A cserkésztörvények

1. A cserkész egyenes lelkű és feltétlenül igazat mond. 2. A cserkész híven teljesíti kötelességeit, amelyekkel Istennek, hazájának és embertársainak tartozik. 3. A cserkész, ahol tud, segít. 4. A cserkész minden cserkészt testvérének tekint. 5. A cserkész másokkal szemben gyöngéd, magával szemben szigorú. 6. A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz és kíméli a növényeket. 7. A cserkész feljebbvalóinak jó lélekkel és készségesen engedelmeskedik. 8. A cserkész vidám és meggondolt. 9. A cserkész takarékos. 10. A cserkész testben és lélekben tiszta.

Csapattörténet

A csapatot 1989-ben indították lelkes elődeik, Harsányi Géza parancsnokságával. Első hivatalos engedélyüket 1990-ben kapták meg. 1997-ben parancsnokváltás történt, új parancsnokként Laurinyecz Mihály káplán atya állt a fiatalok élére. 2000-ben, a csapat 10 éves fennállására új helyre költöztek: a Dugonics tér 12-ben, egy hátsó udvari helyiségben kaptak két helyiséget, egy konyha, egy fürdőszoba, illetve pinceraktár kiegészítéssel. Ekkor került át a kerületnek is a raktára is hozzájuk, illetve a kerületi központ is ebbe az épületrészbe. Laurinyecz atyát ugyanebben az év augusztusában kinevezték a Szeged-Tarjánvárosi plébániára plébánosnak. 2001. augusztus elejétől a Fenntartótestület Elnökének személyében is változás állt be, az új elnök: Kondé Lajos pápai káplán, a Dóm plébánosa lett. Időközben megtörtént hivatalosan is a fenntartótestület-váltás, új fenntartójuk a Szeged-Tarjánvárosi Római Katolikus Plébánia lett, s így csapatszékhelyük is átkerült a Tátra téri templom tőszomszédságában fölépült Apor Vilmos Közösségi Házba. 2006 októberében ismét csapatparancsnok-váltásra került sor: új parancsnokuk Kokaveczné Bánki Judit lett. Rajta kívül Németh Judit és Szarvas Eszter szerzett cserkésztiszti képesítést.

Keretmesék

A cserkészek minden évre egy-egy keretmesét választottak célul, melyhez az évközi munkában a téma történeti feldolgozása, és a nyári táborozások kapcsolódtak. A 2001-es kaposgyarmati kerékpártábor kereteként a „Nekünk két kerékkel több van” jelmondatot választották. A következő iskolai év már betyár-keretben játszódott, így a téli portyára Nógrádon került sor, tavasszal Bugacon jártak, nyári táborukat pedig Bajót-Büdöskút patakvölgybe szervezték. 2002-2003-ban a Magyar Cserkészszövetség 90 éves évfordulóját ünnepelte és a csapat is ezt választotta kerettörténetnek Nagybecskereken, és az 1926-os megyeri nagytábor helyszínét is felkeresték. A következő év Mátyás király és kora keretében telt a Sopronban tartott csapattáborban. De sorra került A Gyűrűk Ura keretmeséje is, melyhez a vándortáborukat a Zemplénben rendezték meg. A bakonyi Döbröntén már indiános mesével töltötték a nyarat, 2007-ben viking harcosokként saját építésű hajókkal a Tisza és a Bodrog vizein és Tokaj környékén „garázdálkodtak”. A 2008-as esztendőben az I. világháborús felderítő hadtestének életét élték Sümeg közelében, Sarvalyon. Idén mesés, leginkább vízi mesés kerethez gyűjtötték a műanyag flakonokat, amelyekből a nyári táborozáshoz építettek tutajt.

Cserkésztörténelem

Világcserkészet1907. Lord Robert Baden-Powell (Becenevén: Bi-Pi) Brownsea szigetén táborozik 20, 14-16 éves fiúval. Ennek tapasztalatai alapján írta meg könyvét a Scouting for Boys-t. 1910. A lánycserkészet megalakulása 1920. Első Dzsembori azaz cserkész világtalálkozó (London) 1924. Második Dzsembori (Koppenhága), ahol a versenyeken 3. helyezést ér el Magyarország, Nagy-Britannia és Amerikai Egyesült Államok után. 1929. Harmadik Dzsembori (Birkenhead, Nagy-Britannia), ahol a Magyar altábor bizonyult a legjobbnak és ezzel elnyertük a Következő Világtalálkozó rendezésének jogát. 1941. Kenyában meghal Bi-Pi a cserkészet alapítója. 1945. A Második világháború után újraindul a cserkésztevékenység. Négyévente rendezik a világtalálkozókat és rendszeresen vannak Világkonferenciák is. A világon 38 millió fiatal él a cserkészetben. Magyar cserkészet1910. Az első cserkészcsapatok megalakulása Magyarországon. 1912. A Magyar Cserkész Szövetség megalakulása. 1919. Az első hazai lánycsapatok megszerveződnek. 1926. Az első Nemzeti Nagytábor Megyeren. 1933. A Negyedik Világ Dzsembori Gödöllőn, a tábor parancsnoka Teleki Pál főcserkész. 1948. A kommunista diktatúra betiltja a cserkészetet. 1961. Az elnyomó rendszer titkosrendőrsége csak ekkor jött rá, hogy a cserkészek titokban folytatták a nevelést. A vezetőket letartóztatták, a csoportokat szétverték. 1989. A magyar cserkészet újjáalapulása. 2000. Milleneumi Emléktábor Esztergomban. 2001. A magyar cserkészet rendezi a Közép-európai nagytábort Csobánkán (Carpathia 2001). 2002. A Huszadik Dzsemborin, Thaiföldön már 78-an képviselik Magyarországot. 2007. 100 éves a cserkészet!

Illés Tibor

laurinyecz_hang_kiskep
Hallgassa meg Laurinyecz Mihállyal készített interjúnkat:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.