Egyetem

Előadássorozat indul a 100 éves, szegedi földtudományi oktatásról

Előadássorozat indul a 100 éves, szegedi földtudományi oktatásról

2024. február 28., szerda
Előadássorozat indul a 100 éves, szegedi földtudományi oktatásról

Mint arról korábban beszámoltunk, 100 éves Szegeden a földtudományi oktatás. A szegedi geográfusképzés indulásának centenáriuma alkalmából pedig a szegedi földrajzi kutatások múltját és aktuális helyzetét bemutató előadás-sorozatot szervez a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet.

 

 

Az egyetem közleménye szerint az ismeretterjesztő program célja egyrészt a szegedi geográfusiskola meghatározó professzorai életútjának, szakmai munkásságának, másrészt az őket követő geográfusnemzedékek legújabb tudományos eredményeinek bemutatása, hangsúlyosan a régió fejlődésében betöltött szerepükre.

Minden hónap utolsó csütörtökén a résztvevők egy-egy 45 perces előadást hallgathatnak meg a nagy iskolateremtő geográfusokról, amelyeket a tanítványok tudományos munkásságáról szóló rövidebb előadások és műhelybeszélgetések követnek. Emellett megismerhetők lesznek a teljesség igénye nélkül az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének legújabb kutatási eredményei.

A sorozat csütörtöki nyitóelőadásán Kogutowicz Károly munkásságát mutatja be Vajda Tamás, az SZTE Levéltárának igazgatója. Az egyetem földrajzi intézetét 1923-tól irányító professzor szeizmológiai obszervatóriumot, dél-alföldi meteorológiai észlelőhálózatot, tekintélyes könyv- és térképtárat hozott létre. Kogutowicz Károly messze megelőzve korát vallotta, hogy a földrajz nem elméleti szobatudomány, hanem a mindennapi gyakorlatban, a gazdasági életben is használható tudást nyújtó diszciplína. E törekvésének egyik példája volt a Szegedi Alföldkutató Bizottság 1928-as megalakítása, amely az egyetem számos tanszékét, több múzeumot, sok középiskolai tanárt is bevont a tudományos kutatásba.

Az előadást követően Pál Viktor és Szilassi Péter szemléltetik, hogy a mai kutatók milyen korszerű módszerekkel keresik a választ az alföldi tájak és települések aktuális környezeti, társadalmi kérdéseire. Az érdeklődők választ kaphatnak arra, hogyan hasznosul a földrajzi tudás napjainkban a mindennapi életben, és miként vesznek rész az SZTE geográfus szakján végzett hallgatók a jövő tervezésében.

A földrajztudomány a fenntartható jövő szolgálatában mottóval megszervezett programsorozaton november végéig szó esik a szegedi talajtani és környezetvédelmi kutatásokról, a fenntartható várostervezésről, a Béke-barlang - az Aggteleki-karszt második leghosszabb barlangja - regénybe illő feltárásáról és a mai barlangkutatók előtt álló feladatokról. Előadás hangzik el Szeged klímájának változásáról és az özönnövények jelentette veszélyekről is.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.