Egyetem

Meghalt Anderle Ádám

Meghalt Anderle Ádám

2016. november 20., vasárnap
Meghalt Anderle Ádám
gyertya_mecses_gyasz_mindenszentek

Elhunyt Anderle Ádám, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa, a történelemtudomány MTA doktora, a magyar hispanisztika-kutatás megkerülhetetlen alakja.

Anderle Ádám

Kozármislenyben született, 1943 február 15-én. Magyar-történelem szakos egyetemi tanulmányait 1961 és 1966 között végezte Szegeden, ahol egy másik híres magyar hispaniszta,

Wittmann Tibor

is tanította - közölte honlapján a Latin-Amerika Társaság. Egyetemi évei alatt ismerkedett meg a spanyol nyelvvel is. 1977. július 1-én egyetemi docensi, 1989. július 1-én egyetemi tanári kinevezést kapott. A Középkori Egyetemes Történet és Latin-Amerika Története Tanszéket vezette 1883/84-es tanévtől 1991/92-ig, de már előbb a tanszéken belül megalapította a Latin Amerika Története Kutatócsoportot, amelyet szintén ő vezetett 1982-83-as tanévtől 1992/93-as tanévig. Ebből a kutatócsoportból alapította meg Anderle Ádám a Hispanisztika Tanszéket 1993-ban, e tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, majd professor emeritusa volt az 1993/94-es tanév óta. Munkásságát 2013-ban a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje, Polgári Tagozat kitüntetéssel ismerték el. Kutatási területe Latin-Amerika 19-20. századi története, a latin-amerikai magyarok illetve a magyar-spanyol kapcsolatok története volt. Anderle Ádám megszámlálhatatlan tudományos cikket és számos könyvet írt Latin-Amerikáról, megírta például Kuba történetét, de írt Latin-Amerika-történetet, Che Guevara-életrajzot, egy egész könyvet a perui Túpac Amaru felkelésről, az 1980-as évekbeli latin-amerikai gerillaharcokról illetve a latin-amerikai felszabadító küzdelmekről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.