Egyetem

Centenáriumot ünnepel a szegedi Vasvári

Centenáriumot ünnepel a szegedi Vasvári

2012. november 7., szerda
Centenáriumot ünnepel a szegedi Vasvári

Száz éve nyitotta meg kapuit a Szegedi Gazdasági Középiskola Vasvári Pál Tagintézménye. A centenáriumról kéthónapos rendezvénysorozattal, vetélkedőkkel, kiállításokkal és ünnepi gálaműsorral emlékeznek meg.

Egy évszázaddal ezelőtt, 1912 szeptemberében indult meg az oktatás az Állami Felsőkereskedelmi Iskolában. A mai nevén Szegedi Gazdasági Középiskola Vasvári Pál Tagintézménye a kerek évforduló alkalmából színes rendezvénysorozatot tart: irodalmi délután, idegen nyelvi vers- és prózamondó verseny, szakkörök és rendezvények követik egymást októbertől november végéig. „Az egykori Vasvári Pál Közgazdasági Szakközépiskola fennállásának 100. évfordulóját ünnepeljük idén, számos színes programmal szeretnénk felidézni a múltat. A kéthónapos rendezvénysorozat fénypontjaként november 16-án egy ünnepi gálaműsort is rendezünk a Belvárosi moziban, melyen fellép az iskola tánccsoportja és számos tanulója is” – árulta el portálunknak

Sutka Irén

igazgatóhelyettes. Egy „villámcsődület” (eredeti nevén flash mob) keretén belül a tanulók egy táncos produkciót is előadtak a Kárász utcán, emellett iskolatörténeti vetélkedőn is összemérhették tudásukat a suli elmúlt száz évéről az ott tanulók a Kőrösy Tagintézmény diákjaival és a szabadkai testvériskola két csapatával. November végén az intézmény ad otthont az Iskolai könyvtárosok őszi szakmai napjának is, amelyen a Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesületének tagjai vesznek részt. A programokról részletesen

az iskola honlapján olvashatnak.

Az intézmény alapításának igénye

Lázár György

polgármesterségének ideje alatt (1904-1915) merült fel. Ez lett volna a második állami felsőkereskedelmi iskola és az első itthon, melyben párhuzamosan indítottak fiú és lány osztályokat is. Az iskola 150 tanulója az ország minden tájáról érkezett, három alsó és egy középső osztály kezdhette meg itt a tanulmányokat. Jelenleg a Szegedi Gazdasági Középiskola tagintézményeként működik az iskola, ahol több mint 450 diák koptatja a padokat. A pedagógusok büszkék az összetartó iskolai közösségre, a diákok kiemelkedő versenyeredményeire, és szakmai helytállásukra későbbi munkahelyeiken. A Vasvári jól felszerelt és esztétikus iskolai környezettel, szabadidős programok széles kínálatával (felújított könyvtár, táncoktatás, természetjárás, lovasklub) várja a jövőben is a tanulni vágyó fiatalokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.