Egyetem

Szellemi műhely született a Bolyai-díjasoknak + FOTÓK

Szellemi műhely született a Bolyai-díjasoknak + FOTÓK

2011. december 9., péntek
Szellemi műhely született a Bolyai-díjasoknak + FOTÓK
A Bolyai-ösztöndíjasok szellemi műhelyeként szeretné működni az a klub, melynek létrehozását pénteken jelentették be a Szegedi Akadémia Bizottság (SZAB) székházában tartott konferencián, melyen a szegedi egyetemen zajló Információs Társadalom projekt jogi alprogramjának szakemberei, valamint az MTA Bolyai-ösztöndíjas szegedi kutatói tartanak előadásokat. "Több mint fél évvel ezelőtt merült fel a Bolyai-klub létrehozásának igénye, amikor az Állam- és Jogtudományi Karon indult TÁMOP-pályázat kapcsán Görög Márta tanárnő megkeresett, hogy a Szegedi Akadémiai Bizottság támogatná-e ezt a kezdeményezést. Természetesen nagy örömmel álltunk mellé, egyrészt azért, mert Magyarországon a legmagasabb és legelismertebb kutatói ösztöndíjról van szó, másrészt Szegeden a Bolyai név különösen sokat jelent" - nyilatkozta portálunknak Dékány Imre, a SZAB elnöke.
A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére adományozza a díjat. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban részesülők közül számosan az MTA SZAB hatásköri területéhez tartozó kutató intézményben fejtik ki tevékenységüket (2006 és 2010 között a Szegedi Tudományegyetem összesen 75 fő ösztöndíjast adott). Sokan közülük több alkalommal is elnyerték az ösztöndíjat.
A két Bolyai nemzetközileg rendkívül elismert kutatók voltak, és a szegedi egyetemen működik a Bolyai Intézet, mely Kolozsvárról települt át a Tisza-parti városba. A professzor hozzátette: nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a SZAB keretein belül hozhatták létre a Bolyai-klubot, melynek tevékenységében számos tudományterület együttműködését, a multidiszciplináris információcserét is tetten érhetik majd.

Egymástól is tanulnak

A konferencia délelőttjén mutatta be részletesen Görög Márta, az ÁJTK docense, MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjas az MTA SZAB Bolyai Klub kezdeményezést, melynek célja, hogy a Szegedi Akadémiai Bizottságának (SZAB) illetékességi területén tevékenykedő Bolyai-ösztöndíjas kutatók kapcsolataikat egy szellemi műhely létrehozásával szorosabbá fűzhessék. A műhely klubszerű működésével elősegítené a tagok, valamint vendégeik tudományos, közéleti, intellektuális összetartozását, folytatva ezzel az országos hatáskörű Bolyai-klub által megkezdett hagyományt. A Bolyai-ösztöndíjasok a legkülönfélébb kutatási területeken fejtik ki tevékenységüket, melyek tematikája olykor kapcsolódhat is egymáshoz, máskor csupán ihletet nyújtanak a másik számára - fogalmazott Görög Márta. Hozzátette: kollegiális, szakmai, tudományos műhely létrehozása lebegett a szemük előtt, ami nem pusztán a jelenlegi Bolyai-díjasoknak biztosítja a tudományterületek egymásra hatásának lehetőségét, hanem a jövő ösztöndíjasainak, doktoranduszhallgatóknak is lehetősége lesz csatlakozni ehhez a tudományos műhelyhez. A klub hagyományos funkciói mellett kulturális, közéleti-társadalmi összejöveteleknek is teret ad majd. "A hangsúly azon van, hogy tanuljunk egymástól, ahogy Szabó Gábor rektor úr fogalmazott, lehet beszélni a kollektív intellektusról, kollektív szándékról - bízunk benne, hogy ez a kollektív tudás a kutatóegyetemi pályázat keretében is összpontosul" - összegzett Görög Márta.

Együtt, innovatívan

Megfigyelhető a kollektív intelligencia működése, miszerint sok együtt dolgozó kutató tapasztalata, tudása több, mint az egyéni teljesítmények egyszerű összegződése - világlott ki Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora, a Magyar Innovációs Szövetség, valamint a Bolyai-díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke előadásából. A rektor hangsúlyozta, Magyarországon még mindig létezik az a tudásbázis, ami gazdasági haszonná lenne fordítható, ha a vállalatok, a gazdasági élet szereplői és a tudományos műhelyek között létrejönnének a megfelelő együttműködések. A professzor azt is hangsúlyozta, a recesszió ellenére érdemes lenne foglalkozni az innovációval, hiszen a tendenciák azt mutatják, hogy a válság végén, a piacok újraelosztásánál azok szerezhetnek versenyelőnyt, akik mertek befektetni az innovációba. Az Információs Társadalom jogi alprogram keretében, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának szervezésében megrendezett tudományos tanácskozáson többek között Perczel András akadémikus, a 2011. év Bolyai-díjasa is előadást tartott. A jogi mellett élet-, természet- és társadalomtudományi témában zajló szekcióelőadásokon az érdeklődők az információs társadalom ihlette diskurzusokból kaphattak ízelítőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.