Egyetem

Funkcionális élelmiszerekkel az elbutulás ellen

Funkcionális élelmiszerekkel az elbutulás ellen

2010. január 18., hétfő
Funkcionális élelmiszerekkel az elbutulás ellen
Egészségvédő, funkcionális élelmiszerekkel küzdene három nemzetközileg elismert gyógyszerfejlesztő szakember az Alzheimer-kór és más azzal rokon, a fehérjék kóros szerkezetváltozásából eredő betegségek ellen. A tudósok népegészségügyi missziója remélhetőleg e betegségek fokozatos visszaszorulásával jár majd.

Egyedülálló magyar fejlesztés születésének lehet szülővárosa Szeged, melyről

múlt hét csütörtökön sajtótájékoztató keretében számoltak be a szakemberek

:

Oláh Zoltán

molekuláris biológus, a Pharmacoidea Kft. alapítója és vezérigazgatója

(alsó képünkön balra)

,

Letoha Tamás

kutatóorvos, a Pharmacoidea Kft. orvosigazgatója

(alsó képünkön középen)

és

Molnár Zsolt

vegyész

(alsó képünkön jobbra)

azon dolgoztak, hogy élelmiszerekbe kevert esszenciák segítségével célzottan megakadályozzák az Alzheimer-kórt és az azzal rokon, kóros betegségeket (Parkinson, 2-es típusú cukorbetegség, időskori vakság stb.) kiváltó kóros molekuláris elváltozásokat.

A PharmacoFood Klasztert az USA-ban két kutatási projektet (a fájdalom génterápiáját illetve a molekuláris idegsebészetet) a klinikai kipróbálásig eljuttató Oláh Zoltán Letoha Tamás kutatóorvossal alapította. Letoha Tamás eredményeit több gyógyszergyár (ALTANA Pharma AG, Richter Gedeon) is különdíjjal jutalmazta, több olyan publikáció fűződik a nevéhez, melyet mára a legnevesebb szakmai lapok idéznek.

Az Alzheimer-kór kóros térszerkezetű fehérjékre vezethető vissza: ezeket a szervezet idegennek ismeri fel, elindul egy gyulladás, az immunrendszer pedig a környező sejteket is elpusztítja – ez vezet az elbutuláshoz. A kutatók által kifejlesztett növényi esszencia természetes alkotóelemei a sejtek és szövetek működését veszélyeztető kóros fehérje-lerakódások elbontásával, a károsító oxidatív folyamatok csökkentésével és az idegrendszer egészséges működésének támogatásával járulnak hozzá a szervezet védelméhez.

Mint a jódozott só

„Betegségek ellen csak akkor lehet sikerrel küzdeni, ha ismerjük a célmolekulát” – magyarázza Oláh Zoltán. Épp ezért célmolekulára fókuszált növényi esszenciákat fejlesztettek ki. Egy közel kétmillió tagból álló, a kóros fehérjeszerkezet ellen ható molekulacsaládot fedeztek fel, ebből választották ki azokat a növényeket, amelyek élelmiszerekben szabadon felhasználhatók. A Pharmacoidea Kft. az így kifejlesztett egészségvédő hatóanyagkeveréknek a MentalFitol nevet adta. A kifejlesztett növényi esszenciát az innováció mögé felsorakozó, a PharmacoFood Klaszterbe tömörülő nagy élelmiszeripari cégek (Hungerit, PICK, SOLE, Univer, Cerbona, P&P Pékáru) belekeverik saját élelmiszereikbe. „Olyan ez, mint a jódozott konyhasó” – mondja Letoha Tamás. Hiszen amíg nem tudták, hogy a jód kell a pajzsmirigy normális működéséhez, a golyva egy gyakori betegség volt itt a Dél-Alföldön. Hasonlóképpen az elbutulást okozó Alzheimer-kór és rokonbetegségeinek visszaszorulását várják attól, hogy az átlagember pénztárcájához mért áron állítanak elő egészségvédő élelmiszereket.

„Betegségről szó sem lehet”

„Az általunk kifejlesztett esszencia komponensei enyhe és közepes Alzheimerben hatnak. De nekünk elsősorban az a célunk, hogy ne is alakuljon ki a betegséghez vezető idegsejtpusztulás” – emeli ki Letoha Tamás. „Betegségről szó sem lehet” – idézi a projekt szlogenjét Oláh Zoltán. Népegészségügyi szempontból vitathatatlan, hogy a tudományos igényességgel kifejlesztett hatóanyagok élelmiszerek részeként jobban szolgálják egy széles populáció életminőségének javítását, mint a gyógyszerek. „Azt nem mondhatjuk, hogy valaki huszonévesen kezdjen szedni napi háromszor egy kapszulát, és tegye ezt élete végéig. Enni viszont kell, és szeretünk is” – érvel a funkcionális élelmiszerek mellett Letoha Tamás. A MentalFitol termékek hazai forgalmazása 2010 tavaszán indul meg. A most zajló kísérleti gyártásoknál tudományos igényességgel azt is megvizsgálják, hogy az előzetesen igazolt hatékonyságú vezérmolekulák a gyártási technológia során a megfelelő koncentrációban kerüljenek bele az élelmiszerekbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.