Töltődjön fel véradással

2017. július 18., kedd · 8 hozzászólás

verado_allomas_szeged03_gs

Ha most ad vért, akár 2 személyes álom nyaralást is nyerhet az Országos Vérellátó Szolgálat és a Vöröskereszt közös játékán. Az augusztus végéig tartó akció célja, hogy a nyári hónapokban is fenntartsák a véradói aktivitást. Tovább »

A várandós nők alkoholfogyasztása akár jövendő unokáiknak és dédunokáiknak is árthat

2017. július 10., hétfő · Hozzászólok

Számos tanulmány figyelmeztetett arra, hogy a magzatnál egészségkárosodást okozhat, ha az anya a várandósság alatt alkoholt iszik. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak az anyaméhben fejlődő gyermekét, hanem a jövendő generációkat, az unokáit és dédunokáit is károsíthatja az anya alkoholfogyasztása. Tovább »

Több milliárdos kutatás fejlesztési program indult a Szegedi Tudományegyetemen

2017. június 7., szerda · Hozzászólok

alairs01_gs

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Gál Ferenc Főiskola (GFF) több mint 3,6 milliárd forint uniós támogatást nyert arra a több tudományterületet összekapcsoló kutatási programra, amely középpontjában az egészségállapottal kapcsolatos vizsgálatok állnak a fogantatástól kezdve egészen az időskorig. A projekt célja a két szegedi felsőoktatási intézmény kutatási szolgáltatásainak bővítése, a tudományos utánpótlás erősítése, valamint a megszülető eredmények piaci hasznosításának elősegítése is. Tovább »

Szegedi villamossal is felhívták a figyelmet a veszélyes betegségre + FOTÓK

2017. május 22., hétfő · 3 hozzászólás

villamos_vilagnap_belbetegseg

Május 19-én, pénteken volt az IBD, azaz a gyulladásos bélbetegség (inflammatory bowel disease) világnapja. A gyomor- és bélrendszer ismeretlen eredetű, krónikus gyulladásos betegségeit soroljuk ide, melyek közül leggyakrabban a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa fordul elő. A legjellemzőbb tüneteik közé a hasi fájdalom és a hasmenés tartozik – a vécéhasználat akár hússzori is lehet naponta. A világnap alkalmából ma országszerte két városban keltek útra olyan villamosok, melyek a betegségre hívják fel a figyelmet. Tovább »

Balog: a családorvosok nemcsak a gyógyításban, hanem az egészségre nevelésben is kulcsszereplők

2017. május 16., kedd · Egy hozzászólás

A családorvosok nemcsak a gyógyításban, hanem az egészségre nevelésben is kulcsszereplők – mondta az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, az Év családorvosa a Kárpát-medencében díjak átadásán. Tovább »

Fokozatosan emelkedik a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja

2017. május 12., péntek · Egy hozzászólás

parlagfu_allergia_pollen

A hétvégén a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja fokozatosan emelkedik, helyenként már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, és a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken a hivatalos Facebook-oldalán. Tovább »

Villámcsődület a koraszülött babákért Szegeden

2017. május 12., péntek · Hozzászólok

csalad_szulok_baba_gyerekvallalas

A Kangatraining Magyarország összefogásra buzdít a Korábban Érkeztem Alapítvánnyal és a Melletted a Helyem Egyesülettel karöltve a koraszülött babákért és az Édesanyákért, akik állandó “lakói” a Perinatális Intenzív Osztálynak (PIC). Kiemelt figyelmet fordítva a kengurumódszer (KMC) használatára, mely segíti a korababák fejlődését. Május 15-én, hétfőn 17 órától, a Kenguruzás Világnapján a REÖK-palotánál is flashmobot tartanak. Tovább »

A túl sok ülés és a túl kevés testmozgás gyorsíthatja az öregedést

2017. január 20., péntek · Hozzászólok

A naponta több mint tíz órát ülő és kevés fizikai aktivitást végző idősebb nők sejtjei gyorsabban öregednek, mint azon társaiké, akik kevesebbet ülnek és többet mozognak napközben – állítják a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem orvostudományi karának szakemberei. Tovább »

Feltárták a stressz szerepét szív- és érrendszeri betegségek előidézésében

2017. január 12., csütörtök · Hozzászólok

Az állandó stressz hatása az agy mélyen fekvő régiójára kulcsszerepet játszik a szívinfarktus megnövekedett kockázatában – tárták fel amerikai kutatók a The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban. Tovább »

Az 50 év felettieket mozgatták meg a Csongor téren + FOTÓK

2017. január 11., szerda · 2 hozzászólás

egeszsegnap16_gs

Soha nem késő elkezdeni! Ez lehet a legfontosabb üzenete a Csongor téri Közösségi Ház keddi egészségnapi programjának, ami az 50 felettiek számára ajánlott mozgásformákról szólt. A rendezvényt Kothencz János alapító nyitotta meg. Tovább »

A mediterrán étrend jótékony hatással lehet az idős emberek agyának egészségére

2017. január 6., péntek · Hozzászólok

A mediterrán étrendet követő idős emberek agyának térfogata kevesebbet csökkent három év alatt, mint azon társaiké, akik a vizsgált időszakban nem követték pontosan az egyebek között olívaolajban, babfélékben, friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet – derült ki a Neurology című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányból. Tovább »

Emmi: továbbra is egészségpolitikai prioritás a dohányzás visszaszorítása

2016. november 16., szerda · Hozzászólok

dohanyzas

A dohányzás következtében több mint húszezer ember hal meg évente, ezért Magyarországon a dohányzás visszaszorításáért folytatott küzdelem továbbra is egészségpolitikai prioritás – emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. Tovább »

Egészségnapokat rendeznek Bordányban – több, mint húsz fajta vizsgálaton vehetnek részt a helyiek

2016. november 8., kedd · Hozzászólok

egeszsegnapokbordany

November 14-től több, mint egy héten át Egészségnapokat rendeznek Bordányban. A homokháti településen minden év őszén szerveznek ilyen jellegű napokat, hiszen rendkívül fontos a prevenció, a megelőzés egészségünk esetében is, így 2016-ban sem maradhat el ez a lakosság számára nagyon fontos program. Tovább »

Évente több ezer ember életét mentheti meg az újraélesztés

2016. október 16., vasárnap · Hozzászólok

Évente több ezer ember életét lehetne megmenteni újraélesztéssel, ami “nem ördöngösség”, orvosi diploma nélkül is életben lehet tartani az embert hirtelen szívmegállás esetén – mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője az újraélesztés nemzetközi napja alkalmából. Tovább »

5,7 milliárd forintot biztosít a kora gyermekkori intervenció fejlesztésére a kormány

2016. október 10., hétfő · Hozzászólok

A kormány 5,7 milliárd forintot biztosít a kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztésére egy uniós program keretében – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfői sajtótájékoztatóján. Tovább »

Új típusú eszköz segíti a koszorúér betegeket a Semmelweis Egyetemen

2016. október 9., vasárnap · Hozzászólok

Egy világviszonylatban is új, még csak 3-4 hónapja létező eljárással, magnéziumból készült stenttel (fémhálóval) segítettek két betegen a Semmelweis Egyetemhez (SE) tartozó Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán – tájékoztatta az intézmény vasárnap az MTI-t. Tovább »

Szeptember 22-én egy napra az autót a kerékpár és a villamos váltja

2016. szeptember 20., kedd · Egy hozzászólás

automentes_nap_sajttaj004kf

Egy forgalmival egy egész család közlekedhet ingyen csütörtökön. Gyerekprogramokkal és egy baleset szimulációjával is készülnek a szervezők. Tovább »

Andrásfalvy Bertalan Szegeden: Vissza kell térni az emberközeli gazdálkodáshoz + FOTÓK

2015. december 6., vasárnap · 9 hozzászólás

egeszsegugyi_szabadegyetem10_gs

Az Antall-kormány művelődési minisztere szerint a természeti környezetben az ember sokkal több értéket tudott teremteni, mint most, mikor profittermelő eszközként tekint a földre. Tovább »

Egészségügyi szűrés a roma tanodákban + FOTÓK

2015. október 2., péntek · Hozzászólok

egeszsegnap008

Egészségnapot tartottak felvilágosító előadásokkal a cigány kisebbségnek az alsóvárosi és a dorozsmai tanodákban lelkes orvostanhallgatók közreműködésével. Tovább »

Sokféle fertőzést szűrtek ki a migránsoknál

2015. augusztus 13., csütörtök · Hozzászólok

bevandorlok_begyujtese06kf

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy a migránsok jelentenek-e járványveszélyt, és ha igen, mekkorát, mert teszteket csak a regisztrált menedékkérőknél végeznek, és közülük sem szűrnek mindenkit – írta a Napi Gazdaság. A Szegeden létesített egészségügyi áteresztő pontnál találkoztak már egy-két esetben TBC-s, HIV-es, bárányhimlős, maláriás, továbbá hepatitis megbetegedéssel is, de gyakoribb a rühesség. Tovább »

A változókorral a betegségek kialakulásának kockázata is emelkedik

2015. május 3., vasárnap · Hozzászólok

menopauzaA szükségesnél kevesebbet foglalkoznak a magyar nők a hormonváltozás okozta kellemetlen tünetekkel, pedig a változókort követően fokozottabb figyelmet igényelnek a csontok és az érrendszer, mint gondolnánk. Sikovanyecz Jánostól megtudtuk, miért szükségesek a gyakori szűrővizsgálatok.
Tovább »

Csináld magad szépségápolás természetes alapanyagokkal + FOTÓK

2015. március 19., csütörtök · Hozzászólok

nok_tavasza06kfNem kell egyből a boltba rohannunk, ha elfogyott a sampon, kiürült a fogkrémes tubus, vagy szeretnének egy természetes alapanyagokból álló arctonikot magunknak. Bánvölgyi Helga gyógyszerész feltárta neszeszere titkait és elárulta, hogyan készíthetünk otthoni körülmények között szépségápolási termékeket.
Tovább »

Herpesztől az Alzheimerig mindenre gyógyír egy pohár bor

2015. február 6., péntek · 2 hozzászólás

mucsi_borfeszt

Naponta fél deci bor elfogyasztása a legideálisabb a szakemberek szerint, és a fehér sem rosszabb a vörösnél, csak többet kell belőle meginni. Tífusz- és kolerajárványok idején védettséget élveztek a borivók, de számos mai betegségre is jó hatása van Alzheimer-kórtól a prosztataproblémákon át egészen a herpeszig. Tovább »

Tartsuk be újévi fogadalmainkat az okostelefonunk segítségével!

2015. január 2., péntek · Egy hozzászólás

okostelefon_mobiltelefon_kommunkacio

Eldöntötte, hogy a következő évtől abbahagyja a dohányzást, jobban figyel egészségére vagy rendszeresen eljár futni? Tavaly is eldöntötte már, mégsem lett belőle semmi? Újévi fogadalmaink betartásában is segítségünkre lehet az okostelefonunk, összegyűjtöttünk néhány hasznos applikációt. Tovább »

Legális teljesítményfokozás

2014. augusztus 31., vasárnap · Hozzászólok

utc_logo

Adott sportág technikai és taktikai elemeinek magas szintű ismerete és alkalmazása mellett a sportolók számára fontos kérdés, hogy a rendszeres edzés mellett hogyan tudják teljesítményüket még tovább fokozni. A World Anti-Doping Agency (WADA) és hazai „leányvállalata”, a Magyar Antidopping Csoport rendszeresen frissíti azoknak a biológiai beavatkozásoknak és kémiai anyagoknak a listáját, melyek tiltottak egy sportoló számára. Habár ezek az illegális teljesítményfokozó eszközök gyorsan és hatékonyan növelhetik a sportteljesítményt, alkalmazásuk számos veszéllyel, mellékhatással is jár. A doppingvizsgálatokon fennakadó sportolót a megfelelő törvényi szabályozások alapján büntethetik a versenysporttól való rövidebb, hosszabb, vagy akár végleges eltiltástól egészen a szabadságvesztésig. A doppinghasználat hosszútávon a fizikai és mentális egészséget is veszélyezteti. És akkor még nem is említettük a „fair play”-t! Ezzel szemben a sportolók legális teljesítményfokozókhoz is folyamodhatnak. Sőt, a kiemelkedő eredmény eléréséhez szükséges is az alkalmazásuk, legyen szó sajátos sporttáplálkozásról vagy speciális edzés- és relaxációs módszerekről. Élsportolók esetében ugyanis egy centiméterért, egy tizedmásodpercért a legapróbb mozzanat is számít. Cikkünk a legális teljesítményfokozás kulisszatitkaiba nyújt betekintést. Tovább »

Egy évtized alatt több mint két és fél évvel javultak a magyarok életkilátásai

2014. június 11., szerda · Hozzászólok

Az utóbbi évtizedben 2,7 évvel javultak a magyarok életkilátásai, hasonló mértékben, mint az Európai Unióban. A gyermekek egészségi állapota romlik, sokan küzdenek tartós egészségi problémával, a magyar egészségügyi rendszer leterheltsége évről évre nő – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből. Tovább »

Szűrés Éjszakája Szegeden is – pénteken mammográfiás vizsgálatra várják a nőket

2014. április 23., szerda · Hozzászólok

emlorak

Magyarországon minden tizenegyedik nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat, és az emlőrák a második leggyakoribb halálok a nők esetében. Részben ez hívta életre a Szűrés Éjszakáját, melyhez Csongrád megye mind a négy emlőszűrő központja csatlakozott. Tovább »

Szuri vagy nem szuri? Változott a védőoltások rendje

2014. február 12., szerda · 5 hozzászólás

hpv_elleni_vedooltas01_gsA kórokozóval a nők 80 százaléka találkozik élete során, de vagy tünetmentesen gyógyul, vagy pedig nemi szerveket érintő szemölcsöket, súlyosabb esetben méhnyakrákot okoz – ez a HPV vírus. 2014-től a 11. osztályos lányok ingyen vehetik fel a betegséget megelőző védőoltást. Huszár Erika gyermekorvost arról faggattuk, mi mindenben változott idén az oltási rend.
Tovább »

A gyümölcsök erejét télen is kihasználhatjuk

2013. november 18., hétfő · 2 hozzászólás

kep_01A gyümölcsök egészségvédő hatásairól az elmúlt években egyre többet hallani, szorosan kapcsolódva ahhoz a pozitív változáshoz, hogy jóval többen fektetnek hangsúlyt az egészségtudatos táplálkozásra és általában az életmódjukra, mint évtizedekkel ezelőtt. Azzal pedig, hogy a gyümölcsök mennyire áldásosak szervezetünk számára és mennyire fontos, hogy helyet kapjanak a mindennapjainkban, nem lehet vitatkozni. Tovább »

Következő oldal »