Egyetem

Pécsi lövöldözés – Oktatáskutató: új konfliktusmegoldó mintákra van szükség

Pécsi lövöldözés – Oktatáskutató: új konfliktusmegoldó mintákra van szükség

2009. november 27., péntek
Pécsi lövöldözés – Oktatáskutató: új konfliktusmegoldó mintákra van szükség

Új konfliktusmegoldó mintákra van szükség az oktatásban, a most jellemző individualista versengést fel kell váltania a kooperatív versenynek - mondta a csütörtöki pécsi egyetemi lövöldözés kapcsán Jancsák Csaba ifjúságkutató, a Szegedi Tudományegyetem oktatója pénteken az MTI-nek.

A szakember közölte, az ifjúságkutatók számítottak rá, hogy az Egyesült Államok, Németország, Finnország után Magyarország is találkozik az iskolai vérengzés jelenségével, arra azonban nem, hogy ez ilyen hamar megtörténhet. A pécsi tragédia intő jel az ifjúsági színtér valamennyi szereplőjének. Szülőknek, pedagógusoknak, a segítő szakmákban dolgozóknak és maguknak a fiataloknak is össze kell fogniuk – hangsúlyozta a szakember. A hagyományos család kereteinek felbomlása miatt a most felnövekvő generációból sokan nem találkoznak a konfliktusok kezeléséhez szükséges mintákkal. Egyre több pedagógus számol be arról, hogy egy konfliktusos iskolai helyzetben – ami lehet akár egy dolgozatírás is - a diákok türelmetlenül, agresszíven reagálnak – tudatta a kutató. Ezzel párhuzamosan az elmúlt években komoly változások mentek végbe a hazai felsőoktatásban. A képzés tömegessé válása miatt a hagyományos mentorálas, az értelmiségivé nevelés háttérbe szorult, néhol el is tűnt. Eközben a kreditrendszer bevezetésével megszűntek a kisközösségek, tanulócsoportok, a hallgatók „magányos farkassá” váltak. Az egyes diákok közötti verseny a jegyekért, ezen keresztül pedig az ösztöndíjakért, a költségtérítésesből az államilag finanszírozott képzésbe való átkerülésért pedig felerősödött – fogalmazott az oktató. Ezekre a negatív tendenciákra erősít rá, hogy - többek között a gazdasági válság miatt - az emberekben egyre inkább erősödik a bizonytalanságérzet, ami a felsőoktatásban tanulóknál még a munkaerő-piacra való átlépés nehézségeivel is párosul – tette hozzá

Jancsák Csaba

. A szakember szerint az egész társadalmat érintő feladat, hogy a fiatalok már az óvodától kezdve el tudják sajátítani a konfliktuskezelés megfelelő módszereit, érzékeljék az együttműködés fontosságát, valamint azt is, hogy az agresszív reakciókat elutasítják az emberek. Csütörtökön a Pécsi Tudományegyetemen egy 23 éves hallgató maroklőfegyverrel megölte egy 19 éves csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy másik 19 éves fiatalembert, továbbá a lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.