Egészség

Napi egy maréknyi dióféleség csökkentheti több halálos betegség kialakulásának kockázatát

Napi egy maréknyi dióféleség csökkentheti több halálos betegség kialakulásának kockázatát

2015. június 11., csütörtök
Napi egy maréknyi dióféleség csökkentheti több halálos betegség kialakulásának kockázatát

Naponta egy kis maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti a legsúlyosabb, életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát és egyúttal enyhíti ezek lefolyását - írta az International Journal of Epidemology című folyóirat csütörtökön megjelent számában, a hollandiai Maastrichti Egyetem munkatársainak kutatási eredményeit idézve.

A dióféleségekkel kapcsolatos kutatás egy csaknem harminc éve, 1986-ban kezdődött átfogó táplálkozás tudományi projekt része, amelynek keretében a maastrichti kutatók mintegy 120 ezer nőt és férfit kérdeztek ki étkezési szokásaikról. Mint a felmérésből kitűnt, a dióféleségek - köztük a mogyorófélék és a mandula - rendszeres fogyasztásának jótékony hatása leghatározottabban a légzőszervi megbetegedések, a cukorbetegség, valamint a neuro-degenerativ (a központi idegrendszer specifikus területein az idegsejtek pusztulásával járó) kórképek, mint például az Alzheimer-kór, illetve a Parkinson-kór előfordulásának csökkenésében mutatkozik meg, de hozzájárul a keringési rendszert érintő rendellenességek, valamint a daganatos betegségek létrejöttének megakadályozásához is. A szervezet működésére gyakorolt pozitív hatás egyformán érvényesül nők és férfiak esetében.

Piet van den Brandt

projektvezető elmondta, a kutatás nyilvánvalóvá tette, hogy a dióféleségek egészségvédő tulajdonságai a bennük meghatározott mennyiségben lévő zsírsavak, vitaminok, rostok és antioxidánsok együttes hatásán alapulnak. A betegségek kialakulása elleni védelemhez elegendő napi 15 grammnyi dióféle elfogyasztása - mondta a maastrichti kutató. Ennél nagyobb mennyiség bevitele nem csökkenti tovább az elhalálozás kockázatát. Figyelmeztetett arra, hogy a sokak által kedvelt mogyoróvajnak nincs semmilyen egészségvédő hatása, abban ugyanis a mogyorón kívül növényi olajok, só és egyéb adalékanyagok is vannak, amelyek akadályozzák a mogyoró jótékony hatásának érvényesülését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.