Egészség

Sikeres az Egészséges Vásárhely Program

Sikeres az Egészséges Vásárhely Program

2011. október 22., szombat
Sikeres az Egészséges Vásárhely Program

Két év alatt jelentősen nőtt az emlőszűrésen részt vevő hódmezővásárhelyi nők aránya, a veszélyeztetett korosztályba tartozók közül tízből nyolcan elmentek a vizsgálatra. A kimagasló eredményt új szűrésszervezési modell alkalmazásával érte el az Egészséges Vásárhely Program (EVP) - tájékoztatta Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója az MTI-t.

Az EVP 2009-ben indította el emlőszűrő programját azzal a céllal, hogy a város 45-65 éves női lakosai körében növelje a vizsgálatokon részt vevők arányát. A kezdeményezést a Bristol-Myers Squibb Alapítvány támogatta, és együttműködő partnerként kapcsolódott hozzá a Magyar Rákellenes Liga, valamint a helyi szociális ellátásokat összefogó Kapcsolat Központ. A szűrésszervezésben a háziorvosi praxisok, a meggyőzésben, illetve kommunikációban pedig a Kapcsolat Központ munkatársai vállaltak szerepet. Integrált alapellátási munkacsoportokat hoztak létre, amelyekben a háziorvosok, a nővérek és szociális segítők közösen dolgoznak azon, hogy a hátrányos helyzetű csoportokat bevonják a szűrésbe. A szociális szakemberek feladata volt az is, hogy kapcsolatot teremtsenek azokkal a nőkkel, akiknek gyenge a kötődésük az egészségügyi intézményrendszerhez, kiváltképp az egészségügyi szűrésekhez. A program első évében 43-ról 61 százalékra, a másodikban 83 százalékra növekedett a részvételi arány, és a vizsgálatokon 24 rosszindulatú daganatot fedeztek föl az orvosok. A program keretében mammográfiás szakasszisztenseket is képeztek, és informatikai fejlesztést is végrehajtottak. Az emlőrák - a tüdőrák és a vastagbélrák után - a harmadik leggyakoribb daganatos halálok Magyarországon; 2005-ben 2085 nő halt meg emlőrák következtében, noha az időben felismert betegség ma már 90 százalékos valószínűséggel gyógyítható. Nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, az emlőrák okozta halálozás visszaszorításának leghatékonyabb módja a szűrés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.