Egészség

Mégsem a babcsíra okozhatta a hasmenésjárványt

Mégsem a babcsíra okozhatta a hasmenésjárványt

2011. június 6., hétfő
Mégsem a babcsíra okozhatta a hasmenésjárványt

A német hatóságok hétfőn délután kiadott közleménye szerint mégsem azok a biofarmról származó növényi csírák okozták a coli baktérium fertőzést és az ezzel járó hasmenésjárványt, amelyikről tegnap még azt gyanították, hogy okozói a bajnak. A csírákon további kísérleteket végeznek, amik elvezethetnek a fertőzés forrásához – írja a hvg honlapja.

Az alsó-szászországi mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a farmról származó negyven minta közül huszonhárom nem volt baktériumfertőzött, de további teszteket végeznek a mintákon. A minisztérium vasárnap este bejelentette, hogy a kórokozónak tekintett különleges coli bélbaktériumot egy helyi biokertészetből származó növényi csírafajták terjeszthetik. Az üzem a tartomány északi részén fekvő Uelzen körzetben, Bienenbüttelben található. A hatóságok a délelőtti órákra ígértek tájékoztatást, ezt azonban elhalasztották. A hírek szerint ennek ellenére továbbra is a növényi csírák jelentik a "forró nyomot". Az illetékesek az eddig potenciális fertőzésforrásnak tekintett uborka, paradicsom és saláta fogyasztásával kapcsolatban változatlanul óvatosságra intettek. Erre figyelmeztetett

Michael Bahr

egészségügyi miniszter is, hangoztatva, hogy az azóta bezárt üzem a fertőzés forrása lehet, mindenképp meg kell várni azonban az egyértelmű laboratóriumi eredményeket. Több forrás is azt írja, hogy a párás csíráztató dobok 38 fokos hőmérséklete a baktérium terjedéséhez ideális környezetet jelentenek, a BBC News pedig két olyan esetet is felidéz, amikor különféle, a biotáplálkozásban népszerű csírák voltak fertőzések előidézői. A BBC azonban azt is hozzáteszi, hogy továbbra sem világos, miként kerül a csíráztatóba a coli baktérium, amely szokásosan az állatok belében él, és járványt akkor okoz, amikor az állati ürülékkel trágyáznak növényeket, vagy a trágya megfertőzi az ivóvizet. A biofarm vezetője,

Klaus Verbeck

szerint állati trágyát a farm egyik területén sem használnak, a fertőzés ilyen módon nem terjedhetett el. A coli baktérium okozta hasmenéses járvány eddig huszonkét halálos áldozatot követelt és 2300-an megbetegedtek, túlnyomórészt Németországban. A betegséget már Lengyelországban is kimutatták, a gyanúsított csíra pedig több európai nagyváros éttermeiben megfordulhatott. A szakértők szerint a Magyarországon termesztett zöldségek egészségesek és veszélytelenek, így itthon nincs ok aggodalomra. (Forrás:

hvg.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.