Egészség

Rosszindulatú anyajegyek – Melanomanap Szegeden

Rosszindulatú anyajegyek – Melanomanap Szegeden

2009. május 7., csütörtök
Rosszindulatú anyajegyek – Melanomanap Szegeden
melanoma3

Május 11-én ismét ingyenes anyajegy-tanácsadással egybekötött Melanomanapot rendez a Magyar Dermatológiai Társulat az ország több pontján, így Szegeden is. A bőrrákra való odafigyelés a betegek számának az elmúlt több mint két évtizedben tapasztalt ugrásszerű növekedése miatt rendkívül aktuálissá vált.

Május 11-én Szegeden az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán is ingyenes szűréssel szeretnék a rosszindulatú bőrdaganatok időben történő felismerésének esélyét elősegíteni. A szűrésen résztvevők tanácsot kapnak a korszerű fényvédelemmel kapcsolatban is. A vizsgálatra regisztrálni a munkanapokon hívható 06 40 900 600-as telefonszámon lehet. A téma aktualitását az adja, hogy a melanoma, vagyis a bőrrák gyakorisága a régiónkban az elmúlt 25-30 év alatt hatszorosára nőtt - közölte

Oláh Judit

, a Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciójának elnöke, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika egyetemi doncense. A

melanoma

a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Ha időben felismerik, a rákos sejtek kimetszhetők, és a betegség száz százalékosan gyógyítható. A problémát azonban - sok más daganatos betegséghez hasonlóan - az jelenti, hogy nem fordulnak a betegek idejében orvoshoz, illetve nem vesznek részt rendszeresen a szűrővizsgálatokon. Ezért Magyarországon minden negyedik, melanomával diagnosztizált beteget elveszítenek.

melanoma2

A melanoma anyajegyszerű képlet formájában jelenik meg a bőrön, s mivel a beteg csak egy

anyajegyet

, vagy annak valamilyen megváltozását észleli, ezért banálisnak tűnik számára, és ez okozza a késlekedést - tudtuk meg a doktornőtől. Fontos ezért, hogy ha a bőrünkön egy újonnan képződött festékes elváltozást fedezünk fel, vagy ha már meglévő anyajegyünkön bármiféle változást észlelünk (növekszik, színe megváltozik, vagy begyullad, kivérzik stb.), azonnal keressünk fel egy bőrgyógyászt. Hangsúlyozottan bármilyen elváltozás, ami miatt felfigyelünk az anyajegyekre, lényeges lehet. A melanoma okozhat ugyanis úgynevezett szubjektív tüneteket is, azaz viszkethet vagy fájhat az anyajegy - hívta fel a figyelmet Oláh Judit.

Május 11-én a Melanomanapon megalakul a Szegedi Melanoma Klub, betegönsegítő csoport, melynek keretében olyan emberek szeretnének segíteni a melanomában szenvedőknek, akik már átélték a betegséget. A klubba jelentkezni a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján lehet május 11-én 14 órakor. A rendezvényre a szervezők egy meglepetésvendéget, egy országosan ismert modellt is meghívtak, akinek a segítségével szintén a bőrrák elleni küzdelmet szeretnék propagálni.

Különösen azoknak

érdemes odafigyelniük a bőrükre

, akiknek a családjában már előfordult ilyen daganat, vagy akiknek sok amorf, vagyis szabálytalan, nem gömb alakú anyajegyeik vannak - nekik ajánlott évente egyszer felkeresni egy bőrgyógyászt. A hosszú ideig napon való tartózkodás fokozza a bőrrák kialakulásának kockázatát, ezért különösen érdemes kerülni a napon való tartózkodást 11 és 16 óra között. „A nap célja, hogy felhívjuk a figyelmet: a bőrünkre oda kell figyelni" - hangsúlyozza a docens.

Az időben észlelt melanoma kezelhető

az anyajegy kimetszésével. Súlyosabb esetben a nyirokcsomókat is el kell távolítani, illetve immunterápiára lehet szükség. Ha a betegnek a belső szerveit is megtámadja a daganat, akkor kemo- és sugárterápiát szoktak alkalmazni. A betegség számos háttértényezőjét még nem ismerik az orvosok, de egyrészt a genetikai tényezők, másrészt pedig főként a napfény, a napozás hajlamosít a bőrrákra. A Nap káros sugarait ugyanis a szervezet összegyűjti, és az összeadódott hatás révén alakul ki a DNS károsodása, amely előidézi a daganatos sejtek osztódását - összegzett Oláh Judit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.